Ministerul Agriculturii pregătește procedurile pentru noul program al Comisie Europene care vizează măsuri de sprijin în valoare de 165 milioane euro pentru fermierii afectați de embargoul impus de Federația Rusă, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, informează agerpres.ro.
„A fost un Consiliu care s-a încheiat ieri (marți — n.r.). Un Consiliu prin care m-am bucurat să constat că o nouă sumă de 165 de milioane de euro, pe lângă cele 125 de milioane de euro, a fost pusă la dispoziția statelor membre pentru a reduce posibilele efecte pe care l-ar avea embargoul impus de Federația Rusă. De această dată, suma este mai targetată, nu este la dispoziția tuturor statelor membre, primul venit primul servit, ci este pe principii oarecum de egalitate. România are o cantitate fixă iar după aceea se va regăsi și în sumă din acest calup de 165 de milioane de euro„, a afirmat Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii nu a oferit detalii în legătură cum suma pe care o va primi România, dar a precizat că va reveni cu detalii în zilele următoare.
„O să detaliem în zilele următoare pentru că deja pregătim procedurile să le punem la dispoziția celor interesați. Este vorba în principiu de aceleași trei forme de sprijin. Aici mă refer la retragerea de pe piață și distribuirea gratuită a produselor respective, de nerecoltare sau recoltarea în verde„, a spus Daniel Constantin, potrivit sursei citate.
Comisia Europeană a adoptat luni un nou program de măsuri de sprijin în valoare de 165 de milioane de euro pentru cultivatorii de fructe și legume perisabile afectați de embargoul rusesc, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.
Comisia Europeană subliniază că noua schemă se adaugă unui prim program în valoare de 125 de milioane de euro anunțat la data de 18 august dar care a fost suspendat la data de 10 septembrie din cauza numărului disproporționat de mare de solicitări de despăgubire venite în special din partea producătorilor polonezi.
Pentru a putea fi mai bine țintită, noua schemă include o anexă în care sunt precizate volumele eligibile pentru fiecare țară membră cu cifre precise pentru fiecare grupă de produse. Aceste volume au fost stabilite pe baza exporturilor realizate în perioada septembrie-decembrie din ultimii trei ani. În plus, noul plan include pentru prima dată pe lista produselor care vor beneficia de sprijin portocalele, mandarinele și clementinele.
‘Sunt fericit că CE a reușit să mobilizeze alte 165 de milioane de euro pentru a reduce presiunile de piață asupra cultivatorilor de fructe și legume în urma embargoului rusesc. Acest program va fi mai focalizat decât schema inițială, chiar dacă există o anumită flexibilitate în interiorul celor patru grupe de produse‘, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.
La începutul lunii august, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne și lapte precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA și Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News