Cu ce înlocuim motorina și benzina? Tipuri de biocombustibil din viitor

carburanți
Sursă foto: Unsplash

După 2028 există incertitudini privind suficiența petrolului în lume, iar după 2050 „există o incertitudine substanțială cu privire la nivelurile viitoarelor oferte și cererii de combustibili lichizi”, potrivit EIA.

Această situație impune măsuri rapide în activitatea de mobilitate, între care dezvoltarea unor noi tipuri de biocombustibili”, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Potrivit acestuia, în timp ce clasificarea tehnologiilor de biocombustibil variază în literatura de specialitate, produsele pot fi, în general, clasificate ca de la prima până la a patra generație, în funcție de tipul de materie primă și de procesul de conversie care a fost aplicat.

Biocarburanți de prima generație

Biocarburanții din prima generație sunt împărțiți în principal în bioetanol și biodiesel. Producția de bioetanol de prima generație se bazează pe fermentarea microbiană a materiilor prime comestibile, bogate în amidon și zaharoză, cum ar fi grâul, porumbul și trestia de zahăr. Producția de bioetanol nu se limitează la biocarburanții de prima generație; în funcție de materia primă și tulpina de producție, bioetanolul poate fi, de asemenea, clasificat ca a doua și a treia generație. Biodieselul este obținut în principal din ulei de rapiță, soia sau palmier de calitate alimentară. Deși producția de biobutanol este posibilă și prin fermentarea zahărului din trestie de zahăr, porumb, grâu și alte culturi alimentare, aceasta este limitată de productivitate și randamente mai scăzute și costuri ridicate.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: