Germania: Rata inflației, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021

inflatie
Sursa foto: Freepik

Rata anuală a inflației în Germania s-a atenuat semnificativ în ianuarie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie 2021, arată noile date guvernamentale care confirmă estimările inițiale, transmit Reuters și DPA.

Creșterea prețurilor de consum în cea mai mare economie europeană s-a atenuat la 2,9% în ianuarie, conform datelor publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), față de un nivel de 3,7% în decembrie. Este cel mai redus nivel începând din iunie 2021, când inflația se situa la 2,4%, arată Agerpres.

Încetinirea vine pe fondul scăderii cu 2,8% a costurilor cu energia, în timp ce prețurile la alimente au urcat cu 3,8%. Consumatorii au răspuns la creșterea prețurilor, reducând cheltuielile, ceea ce a afectat sever economia. Destatis a informat recent că PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,3% în trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce i-a determinat pe economiști să avertizeze asupra unei alte recesiuni.

Conform standardelor armonizate utilizate la nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflației în Germania a încetinit la 3,1% în ianuarie, de la 3,8% în decembrie și de la 2,3% în noiembrie. Revenirea pe creștere a inflației în decembrie se datorează în principal efectului de bază creat de măsurile de plafonare a prețurilor la energie introduse în decembrie 2022. Subvențiile guvernamentale acordate în decembrie 2022 au permis atunci calmarea exploziei prețurilor dar au creat și un efect de bază astfel că în decembrie 2023 prețurile la energie au crescut cu 4,1% în ritm anual.

Economiștii se așteaptă ca încetinirea ratei anuale a inflației în Germania să continue pe parcursul anului.

Lupta contra inflației nu s-a încheiat încă, avertiza recent Jörg Krämer, economist șef la Commerzbank.

Pentru ansamblul lui 2023, an marcat de o acalmie a prețurilor la energie, inflația medie în Germania a fost de 5,9%, al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat de la reunificarea țării în 1990.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: