Fenomenul deepfake. Bogdan Ivan: Fiind an electoral, pot să apară foarte multe clipuri video care dezinformează

Bogdan Ivan
Bogdan Ivan / Puterea Știrilor

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a vorbit în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” despre pericolul deepfake în 2024, an electoral încărcat de patru alegeri diferite în România. Acesta spune că tentativele de fraudă în mediul online au crescut semnificativ în ultima perioada și a dat câteva sfaturi utile celor care încercă să se păzească de pericolele din mediul online.

„Tentativele de fraudă în online au crescut semnificativ în ultima perioadă. De la diferite atacuri împotriva sistemelor unor companii și chiar ale instituțiilor statului, la video-uri deepfake promovate intens pe rețelele sociale, românii se confruntă tot mai des cu ingeniozitatea hackerilor. Cel mai des, atacatorii se folosesc de imaginea unor bănci, retailerii, servicii online și chiar autorități cu notorietate. Experții în securitate cibernetică recomandă o serie de măsuri pentru a evita astfel de înșelăciuni. Cel mai important este să verificăm expeditorul unui astfel de mesaj și natura conținutului, care, de cele mai multe ori, poate conține greșeli gramaticale. Simultan, nu trebuie să accesăm link-uri primite prin SMS, email sau pe rețelele de socializare de la persoane necunoscute. Dacă ofertele par desprinse de realitate, cel mai probabil nu sunt nimic altceva decât tentative de a-i păcăli pe cei mai creduli.

Mai mult, nu trebuie să divulgăm informații personale și financiare, în special cele legate de datele cardului sau ale conturilor bancare pe site-urile care nu sunt securizate. Autoritățile vin în sprijinul utilizatorilor de internet și recomandă ghidurile de pe platforma Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Acestea sunt disponibile pe site-ul dnsc.ro. La categoria conștientizare”, a spus Bogdan Ivan.

„Sunt oameni care pot să-și piardă banii”

„Cred că nu sunt români care să aibă whatsapp, rețele de socializare Facebook sau TikTok care să nu vadă sau să primească, de la videoclipuri amuzante cu oameni politici, până la unele link-uri frauduloase.  Astăzi, soft-urile de inteligență artificială pot să creeze conținut atât foto, cât și audio, cât și video, folosind datele biometrice, aproape ale oricui. Din acest punct de vedere, ce e foarte complicat, fiind și an electoral, pot să fie foarte multe clipuri video care dezinformează. Nu cred că ar fi cineva încântat să apară fața, vocea lui, să vorbească despre cât de frumos ar fi ca de mâine nu știu să fie ceva foarte eronat, să spună că ar vrea să meargă în Rusia. Dau un exemplu banal acum.

Pentru că sunt oameni care pot să-și piardă banii, sunt oameni care pot să își viruseze dispozitivele personale. Următorul lucru – o reglementare foarte clară. Pe de o parte pentru a filtra mai bine conținutul care este încărcat pe aceste platforme și după aceea o un mod foarte clar de a scoate în timp cât mai rapid de pe acea rețea de socializare, de pe acea platformă, acest conținut pentru a fi reevaluat”, a spus ministrul.

Bogdan Ivan a vorbit totodată despre legea depusă în Parlament cu privire la deepfake.

„Două elemente extrem de importante. E o reglementare europeană în care tot ceea ce înseamnă drepturi în viața reală sunt transpuse și în zona online, de la șantaj până la hărțuire sau calomnie împotriva cuiva. Vor fi pedepsite aceste acțiuni și în zona online, de rețele de socializare, pe de o parte și un alt proiect de lege al colegi-alor mei parlamentari, legea DEFI, care presupune că acele persoane sau organizații care produc, care postează și care promovează conținut deepfake într-un mod extrem de în într-un mod conștient să ajungă să fie pedepsite cu amenzi de până la 90.000 lei sau chiar închisoare în cazul anumitor, deci inclusiv.

În momentul de față proiectul de lege în urma discuțiilor pe care le-am avut cu companiile mari de tehnologie care să asigure aceste platforme, numai discuțiile pe care le-am avut cu cei din Comisia Europeană pentru că trebuie să fie reglementate și cu ceea ce o să apară începând cu 17 februarie, anume digital service act, să nu se suprapună anumite prevederi legale. Urmează ca ea să fie întoarsă la comisii, acest proiect de lege pentru a fi foarte specifici cine are responsabilități foarte clare, are sunt termenele în care acest conținut poate să fie evaluat, ce scuze pe anumite rețea de socializare, ce e foarte important, că în discuțiile pe care le-am purtat m-am aliniat și cu marile companii de tehnologie care au înțeles că dacă nu vor fi partenerii noștri, vor avea probleme foarte mari, pentru că risc.

Eu îmi doresc o cale de mijloc în acest subiect, în care nu vreau să oprim conținutul video înspre a fi aprobat pe rețelele de socializare, dar în același timp, dă, vreau ca și companiile să aibă o responsabilitate foarte clară și niște termene de timp cât mai scurte în care remediază problemele care sunt reclamate prin acel report pe care poate să-l facă oricare dintre noi.

Cred că a fost mai bine de șapte luni de zile în care a fost dezbătut în Parlament acest proiect la foarte multe comisii. Este evident că foarte multe organizații industria putea să vină cu inputuri tehnice pe tema lui. Nu știu colegii mei exact în comisii ce au, ce au ținut cont în discuțiile pe care le-au avut cu organizațiile civice. Eu ce vreau să vă spun la modul foarte clar, după ultimele discuții pe care le-am încheiat de foarte scurt timp, înainte de emisiune cu marile companii din industrie e următorul lucru va fi o lege foarte transparentă și clară”, a conchis Bogdan Ivan.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: