Este săptămâna cea mai fierbinte înregistrată pe Pământ de când se fac măsurători. De luni până ieri, recordul de temperatura globală medie a fost bătut de trei ori. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, spune că schimbările climatice au scăpat de sub control și dacă nu se iau măsuri urgente omenirea trebuie să se aștepte la situații catastrofale.
La nivel global, joi s-a înregistrat o temperatura medie de 17,2 grade Celsius și a fost cea mai fierbinte zi de când se fac măsurători. Un record bătut de trei ori saptama aceatsa dup ce luni au fost 17 grade, iar marti17,1. Oamenii de știință afirmă că este o situație cu două cauze: pe de o parte fenomenul natural El Nino și activitățile umane care grăbesc schimbările climatice.
“Situaţia de acum demonstrează că schimbările climatice au scăpat de sub control şi sunt încă un motiv pentru a stimula ambiţia şi simţul dreptăţii. Dar pe moment emisiile poluante sunt în creştere. Şi este timpul că toţi să ne asumăm responsabilitatea”, spune Antonio Guterres, potrivit stiri.tvr.ro.
Miniștrii de mediu și de externe din statele OSCe, împreună cu experți și oameni de afaceri, sunt reuniți la Viena pentru a găși soluții în lupta împotriva schimbărilor climatice. Asta după ce, potrivit agenției europene de mediu, luna iunie a fost cea mai fierbinte din istorie.
“Propunem crearea unui fond pentru climă pentru a susţine diverse ţări în cadrul unei cooperări regionale mai strânse pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Germania va oferi 2 milioane de euro pentru acest fond”, a declarat Annalena Baerbok, ministrul german de Externe.
John Kerry, emisar special al SUA pentru climă, a spus că este momentul ca “omenirea să se trezească”.
“Pierdem în jur de 10 milioane de oameni anual din cauza caniculei şi alţi 8 milioane din cauza aerului irespirabil provocat prin poluarea cu gaze şi efectul de seră. E timpul că oamenirea să se trezească şi să recunoască cât de serioasă este necesitatea reducerii emisiilor”, a afirmat el.
Deja, canicula și furtunile și-au făcută simțită prezența devastatoare pe toate continentele: în Africa au fost temperaturi medii de 50 de grade, în China de 40 și furtuni care au acoperit orașe întregi cu apă iar în Americi, nordul se confruntă cu cele mai mari incendii din istorie în timp ce în sud mai multe luni de inundații au devastat zone întregi din majoritatea țărilor latino-americane.
Și în Europa se anunță o vara dificilă: potrivit Agenției Europene de Mediu, sudul continentului riscă să se confruntă în această vară cu până la 60 de zile de fenomene meteo extreme.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News