De ce economia americană se comportă mult mai bine decât cea europeană

Sursa foto: Pixabay

În timp ce țările din întreaga lume s-au străduit să își revină din regresele economice provocate de pandemie, una dintre ele a ieșit deosebit de puternică, scrie BBC.
Cu o economie în creștere rapidă, o piață a forței de muncă puternică și o inflație în scădere, Statele Unite au depășit omologii lor din Europa și din alte părți ale lumii, arată G4Media.ro.

În ceea ce privește PIB-ul, a înregistrat un avans de 3,3% în trimestrul al patrulea din 2023, depășind cu mult așteptările economiștilor de 2%. Acest lucru a plasat SUA la 2,5% pe parcursul anului, depășind toate celelalte economii avansate și fiind pe cale să facă acest lucru din nou în 2024.

„SUA rezistă mult mai bine decât alte țări”,

a declarat Ryan Sweet, economist-șef pentru SUA, Oxford Economics.

„Se pare că motorul economiei americane continuă să funcționeze în ritm alert, acolo unde în alte națiuni se zbate.”

Experții spun că există mai multe motive pentru care SUA înregistrează rezultate mai bune decât alte națiuni.

1. Mii de miliarde de dolari injectați în economie Atunci când pandemia Covid-19 a încurajat munca de acasă și a redus puternic viața socială, guvernele au trebuit să găsească soluții pentru a-și susține cetățenii blocați acasă – inclusiv mulți care și-au pierdut locurile de muncă sau nu au putut lucra. În martie 2020, Congresul s-a grăbit să adopte o lege de stimulare economică de 2.200 miliarde de care a trimis bani direct în buzunarele lucrătorilor, familiilor și întreprinderilor americane. Au urmat alte două acte legislative pentru a menține întreprinderile mici pe linia de plutire și forța de muncă angajată. Acesta a fost cel mai mare aflux de bani federali în economia americană din istorie. Aproximativ 5.000 de miliarde de dolari au ajuns la oameni, de la persoane fizice care au câștigat 600 de dolari în plus la indemnizațiile de șomaj săptămânale până la agențiile de stat și locale de transport în comun care au rămas fără bani în lipsa lcienților.

„Cred că a existat o întreagă generație de factori de decizie politică care a ieșit din 2008 și 2009 cu lecția că, dacă nu faci lucruri mari și îndrăznețe, problemele durează mai mult timp”,

a declarat Aaron Terrazas, economist-șef la Glassdoor.

„Dacă ești ezitant, prelungești durerea. Deci cred că acesta este unul dintre motivele pentru care răspunsul fiscal a fost mult mai energic de data aceasta.”

Acest stimulent este încă creditat pentru susținerea cheltuielilor de consum, care reprezintă 70% din activitatea economică. Această capacitate de a cheltui în pofida inflației ridicate a fost un impuls. O parte din banii băgați în buzunarele gospodăriilor au ajuns în economii excedentare, a declarat Ryan Sweet, un tezaur de război la care americanii pot apela atunci când au nevoie. Mărimea acordului de salvare a SUA a eclipsat ceea ce au făcut alte țări, deși unele dintre ele, precum Japonia, Germania și Canada, au cheltuit de asemenea o sumă mare. Țările europene au o plasă de siguranță socială mai solidă decât SUA și au reușit să adapteze programele existente fără a crește cheltuielile. Dar acest avantaj pe termen scurt nu a putut compensa diferența uriașă în ceea ce privește amploarea stimulentelor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: