Alianță PSD-USR la Bacău. Lucian Șova: Viziteu pune în pericol viața băcăuanilor

Lucian Sova 2

Întreg orașul Bacău arată ca un șantier în lucru pentru un obiectiv foarte mic – construirea unor piste de biciclete, susține băcăuanul Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Șova a criticat dur administrația USR-istului Lucian Viziteu de la Bacău, despre care spune că pune în pericol viața locuitorilor din municipiu.

Șova a reamintit și de o altă investiție ridicolă a primarului USR-ist: băncile din stațiile de autobuz au fost montate cu spatele spre stradă. Astfel că, în urma derulării unui proiect de amenajare urbană derulat pe fonduri europene, locuitorii Bacăului au început să remarce că în jurul lor realitatea se transformă, devenind cel puțin ciudată și, în multe cazuri, chiar lipsită de logică.

De exemplu, în stațiile de autobuz, în loc să fie montate cu fața spre stradă, băncile au fost puse invers, iar acum băcăuanii care așteaptă autobuzul o fac cu spatele către strada pe care circulă mijloacele de transport, total nefiresc.

„În Bacău sunt niște activități pe șantierul unor piste de biciclete care sunt în construcție, cu termene deja depășite privind terminarea proiectului, finanțate din fonduri europene. Nu-i rău, deși este praf traficul și încurcă și mai mult traficul auto prin oraș aceste piste. Eu sunt oarecum supărat din cauză că, după ce am făcut eforturile pe care le-am făcut să construim centura Bacăului – singurii 16 km de autostradă din Moldova până acum, de mai bine de 5 ani, în loc să se mai aerisească traficul din oraș, acum din nou este sufocat de construcția unor piste de biciclete într-un oraș care nu are o infrastructură atât de generoasă. Dar în fine, mergem și pe direcțiile europene de a încuraja alte mijloace de transport decât cele auto. Se construiesc aceste piste. Nu-i chiar cea mai gravă problemă. Grav este că sunt întârziate lucrările, iar șantierele sunt administrate de o manieră dezastruoasă, punând de foarte multe ori în pericol integritatea cetățenilor, dacă nu chiar și viața lor, pentru că sunt spații neprotejate, sunt trotuare care sunt neamenajate. Lucrările sunt dezlânate de așa manieră încât s-au împrăștiat în tot orașul. Nimic nu este terminat. Totuși, nu poți să ții un oraș blocat cu totul pe durata mai multor ani pentru construcția a niciunui obiectiv, fie că sunt piste.

Întreg orașul arată ca un șantier în lucru pentru un obiectiv foarte mic. Deci este întors cu roțile în sus orașul. Traiul cetățenilor este puternic zdruncinat, a celor care trăiesc sau circulă în acele zone. Pe de altă parte, nu se face ceva monumental. Totuși, se fac niște simple piste de biciclete și se mai sapă niște șanțuri pentru o semaforizare zis inteligentă. Aceasta este marea realizare a primarului care practic mai mult ne-a dus în în derizoriu. Știri despre Bacău în ultimul timp auzim la nivel central doar la nivel de glume, de ironii. Știți povestea cu băncile acelea puse pe dos, despre care a trebuit să se vorbească la București pentru a le suci la locul lor. Eu sunt foarte trist că am ajuns, totuși, despre Bacău să se vorbească doar niște glume cu privire la minunile care se întâmplă acolo. Băcăoanii merită mai mult și orașul merită mai mult. Dar atâta timp cât a ajuns să fie condus de o persoană care în viața ei n-a condus nimic, de un Consiliu Local care se joacă doar încurcând, pe cât posibil, și mai rău toate ițele administrației. Cu consilieri, cei mai mulți din ei, fie candidați de profesie la Primăria Bacăului, sunt câțiva dintre ei care candidează de vreo trei-patru rânduri de alegeri. Pe de altă parte, de alți consilieri marionete care, manevrați de o mână nevăzută, stabilesc fel de fel de coaliții de conjunctură, aș zice chiar o culte. Lucru care ar trebui poate studiat mai cu atenție, având în vedere că în ultimul timp, consilieri PSD alături de cei USR își propun și implementează cu succes proiecte aspru criticate de foarte mulți dintre băcăuani”, a declarat Lucian Șova, în direct la Puterea Știrilor.

Alianță PSD-USR la Bacău

„Și dau aici un exemplu, pe de o parte, mutarea sediului primăriei într-un sediu, într-o clădire cea mai slabă din punct de vedere energetic din oraș. O clădire goală, deși ea este de birouri, deci unde se vede că nu au mai venit și alte firme private și nu găzduiește decât niște sedii de partid și acum se duce primăria pe 60.000 euro pe lună, cu chirie la acea clădire. Pe de altă parte, un parc atletic pe care l-a propus Consiliul Județean condus de Valentin Ivancea. Un parc atletic de 15 milioane de euro, copia unui parc atletic din Danemarca, 15 milioane de euro din bugetul Consiliului Județean care, după părerea mea, sunt aruncați pentru acest proiect fantasmagoric, care nu zic că nu ar fi necesar, dar eu cred că Bacău și ca județ, nu numai ca municipiu, nu a ajuns nici pe sfert cum e Danemarca. Dacă în Danemarca, acum 5-7 ani, a fost construit un astfel de parc atletic, foarte bine. Eu cred că ar trebui să fim și noi măcar așa cum este Danemarca, cu calitatea școlilor, calitatea sediilor în care se desfășoară activități medicale, cu calitatea drumurilor comunale, ca calitatea drumurilor județene ș.a.m.d. Nu se poate să votezi împreună cu USR și, oarecum, la schimb, te lăsăm să te muți în sediu cu 60.000 euro pe lună, tu ne lași să cheltuim 15 milioane de euro cu un parc atletic, dar destule școli sunt în continuare cu WC-ul în curte, destule școli sunt nerenovate, destule spitale sau cabinete medicale sunt vai de mama lor. Dar văd că această coaliție ocultă, ori de câte ori trebuie să își dea mâna niște interese care n-au nimic cu administrația publică și interesul cetățenilor, funcționează foarte bine.

E o alianță între USR și PSD la Bacău. Cel puțin consilierii PSD, tolerați fără discuție de cei care conduc organizația, votează cot la cot cu USR-ul, în foarte multe cazuri fără beneficii. Și pe de altă parte, sunt și proiectele promovate de Consiliul Județean, care este PSD, sunt susținute de primar, de administrația Viziteu. Încă o dată, foarte bine să avem parc atletic, dar Bacău nu mai are nevoie de nimic altceva decât cel mai grozav parc atletic din România și unica copie a unui parc atletic deosebit de interesant, construit la Copenhaga? Am terminat cu toate celelalte? Eu nu cred că cetățenii Bacăului chiar cred că, și din județ, și din municipiu, chiar apreciază că nu mai e nimic de făcut, doar trebuie să mai facem un parc atletic. Sălile de sport sunt deplorabile pe la școli, terenurile de sport, terenurile de joacă, ș.a.m.d. 15 milioane de euro din banii Consiliului Județean? Păi înseamnă că au bani mulți. Nu știu ce spun primarii din județ cu privire la acest lucru, pentru că la adoptarea bugetului, primarii liberali, ca de obicei, n-au primit nimic din fondurile Consiliului Județean, ceilalți au primit sume derizorii”, a continuat acesta.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: