INTERVIU Detalii de culise despre Congresul PPE. S.Mureșan: E posibil să obținem mai multe locuri în PE

Siegfried Muresan
Siegfried Mureşan (Sursa foto: Facebook / Siegfried Muresan)

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, numit negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2024, a vorbit într-un interviu acordat PS News, despre tema alegerilor europene și despre cel mai mare Congres (al PPE – Partidul Popular European) găzduit de liberali la București. De asemenea, aflăm din interviu, despre suplimentări pentru programele din agricultură dar și despre negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

PS News: Ce ecouri sunt la Bruxelles în ceea ce privește alegerile europarlamentare?

Siegfried Mureșan: Sondajele europene arată că Partidul Popular European – familia politică din care face parte și Partidul Național Liberal – va câștiga alegerile europene și că este posibil să obținem mai multe locuri în Parlamentul European decât avem în prezent.

Celelalte familii politice proeuropene, cel mai probabil, vor pierde din locuri față de actuala legislatură.

Ca atare, prognoza mea este că Partidul Popular European va rămâne cea mai mare familie politică europeană și vom conduce Parlamentul European și în următorii ani, într-o majoritate creată cu celelalte partide proeuropene.

PS News: Congresul PPE de la București: mari nume pe lista invitaților. Ce sperați să aducă această întâlnire românilor?

Siegfried Mureșan: Sunt așteptați la București cei 12 șefi de state și de guverne care fac parte din Partidul Popular European (PPE), alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

În cadrul Congresului, vom stabili strategia PPE pentru alegerile europarlamentare și vom alege candidatul nostru pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Organizarea Congresului PPE la București reprezintă un semn de solidaritate al întregii Uniuni Europene cu România și cu Partidul Național Liberal. Este un mesaj clar că liderii UE sunt alături de noi și vor să ne sprijine și mai mult. Este, de asemenea, un semn de solidaritate cu toate statele aflate în vecinătatea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Congresul PPE reprezintă, totodată, o oportunitate pentru toți românii de a afla lucruri importante  despre prioritățile Uniunii Europene, înaintea alegerilor, de la lideri europeni de prim rang.

PS News: Ce ne puteți spune despre parcursul european al Republicii Moldova în acest moment?

Siegfried Mureșan: De doi ani de zile, Republica Moldova este o poveste de succes în ceea ce privește integrarea europeană.

Din iunie 2022, când Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, autoritățile de la Chișinău au reușit progrese remarcabile în ceea ce privește implementarea reformelor. Moldova este, de altfel, țara din Vecinătatea estică a Uniunii Europene care a obținut cele mai bune rezultate în ceea ce privește implementarea reformelor necesare accederii sale în Uniunea Europeană.

Tocmai de aceea, noi, Parlamentul European, am cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană într-o rezoluție inițiată de mine și pe care am votat-o în toamna anului trecut.

Consiliul European a hotărât, astfel, în luna decembrie, ca Uniunea Europeană să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova. Este o decizie istorică ce arată că Moldova  a pornit pe un drum ireversibil spre Uniunea Europeană și că influența Rusiei în regiune este tot mai mică.

Așteptăm acum din partea Comisiei Europene și a Consiliului să adopte și cadrul de negociere, astfel încât prima conferință interguvernamentală de negociere UE – Republica Moldova să aibă loc în prima parte a anului 2024. Anul acesta vom avea alegeri europene, de aceea este important să facem cât mai multe progrese în procesul de aderare în prima parte a anului.

Între timp, oamenii din Moldova pot vedea deja tot mai multe beneficii ale integrării europene. UE a alocat, în ultimii doi ani, un sprijin de 1,2 miliarde de euro Republicii Moldova, iar o parte semnificativă din aceste fonduri a fost folosită pentru compensarea facturilor la energie ale oamenilor. De asemenea, au fost reduse tarifele de roaming cu Uniunea Europeană, iar Moldova a fost inclusă în mai multe programe europene strategice. Republica Moldova este acum asociată la Mecanismul privind Interconectarea Europei – prin care poate atrage fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și o mai bună conectare a țării la statele UE – și Programul privind Piața Unică – care oferă sprijin pentru implementare de standarde europene de calitate pe piața din Moldova.

PS News: Bugetul UE – suplimentări sectoare strategice cum ar fi agricultura. Puteți să ne dați detalii?

Siegfried Mureșan: Eu sunt negociator-șef al Parlamentului European privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024. Am obținut un acord privind bugetul UE care a fost votat cu largă majoritate în plenul Parlamentului European în 22 noiembrie: 519 voturi pentru, 79 împotrivă și 30 de abțineri.

Am obținut, în negocieri, o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare, precum cercetarea și inovarea, Programul de burse de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova.

Totodată, Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile.

Cu toate acestea, avem nevoie de o revizuire a Bugetului multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 pentru a putea finanța adecvat noile provocări europene, precum sprijinirea Ucrainei, întărirea securității în interiorul UE și gestionarea migrației. Bugetul multianual este cel care setează limitele până la care pot crește bugetele anuale. La momentul adoptării bugetului multianual, în 2020, aceste provocări, precum războiul din Ucraina, nu existau, așa că nu au fost prevăzute suficiente resurse pentru acestei noi cheltuieli.

Tocmai de aceea, salut acordul din 1 februarie, obținut în Consiliul European privind revizuirea Bugetului multianual și crearea unei Facilități de 50 de miliarde de euro pentru Sprijinirea Ucrainei. Noi, Parlamentul European, am început evaluarea de urgență a acestui acord astfel încât să-l adoptăm repede, cu o majoritate solidă și în deplină transparență. Siguranța noastră depinde de cât de sigură este vecinătatea noastră, inclusiv Ucraina. De aceea, este în interesul nostru să sprijinim cât mai mult și autoritățile de la Kiev și poporul ucrainean.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: