POLITICO – Cum plănuiește extrema-dreaptă franceză să ia ostatic Parlamentul European

Partidul francez Adunarea Națională este pregătit să obțină un număr mare de voturi la viitoarele alegeri europene –  prin urmare oficialii își stabilesc strategii pentru a profita la maximum de noile lor avantaje, arată POLITICO.

Adunarea Națională se află în prezent pe primul loc în preferințele francezilor. Potrivit sondajului de opinie publicat de POLITICO, grupul său parlamentar Identitate și Democrație (ID) ar urma să obțină 87 de locuri la alegerile din iunie, cu 28 mai multe decât are în prezent.

Acest lucru ar face din ID al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, după Partidul Popular European de centru-dreapta (PPE, 172 de locuri) și Partidul Socialiștilor și Democraților (S&D, 139 de locuri). Pe locul al patrulea s-ar situa grupul centrist Renew (85 de locuri), care include eurodeputați din partidul Renașterea al președintelui francez Emmanuel Macron.

Este posibil ca acest lucru să nu fie suficient pentru a crea probleme mari actualei coaliții de guvernare, formată din PPE, socialiști și Renew. Cu toate acestea grupul ar putea căpăta  suficientă putere pentru a împiedica adoptarea unor legi importante.

Europarlamentarul și liderul Adunării Naționale, Jordan Bardella – care se află în fruntea listei pentru alegerile viitoare, a promis în ianuarie că va forma o „minoritate de blocare” în Parlament. De asemenea, Marine Le Pen le-a declarat jurnaliștilor, 10 zile mai târziu, că partidul său va căuta „majorități ad-hoc” prin alianțe cu alte partide pentru a bloca anumite dosare legislative.

„Nu ne pasă de grupuri [din Parlamentul European]. Sunt chestiuni pur administrative… Ceea ce contează sunt voturile”, a declarat unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Le Pen.

 

Uniți împotriva Pactului Verde

Strategii partidului au în vedere, în special, alianțe cu Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), de dreapta. Acesta din urmă include eurodeputați din partidul Fratelli d’Italia al premierului Giorgia Meloni, în timp ce Fidesz al premierului ungar Viktor Orbán ia în considerare posibilitatea de a se alătura grupului. De asemenea, Adunarea Națională ia în calcul posibilitatea de a-și uni forțele cu PPE de centru-dreapta, a cărui opoziție recentă față de unele dintre politicile UE privind Pactul Verde european este aliniată cu pozițiile partidului francez.

O astfel de alianță a fost exclusă până acum, din cauza așa-numitului cordon sanitar, o regulă nescrisă care interzice partidelor mainstream să încheie alianțe cu partide de extremă-dreapta sau de extremă-stânga. Dar ceea ce a fost cândva un zid clar, acum „se clatină din ce în ce mai mult”, a declarat europarlamentarul Renew, Marie-Pierre Vedrenne.

În noiembrie, un proiect de lege pentru reducerea utilizării pesticidelor, care constituia un pilon cheie al Pactului, a fost respins de Parlament după ce atât reprezentanții de centru-dreapta, cât și cei de extremă-dreapta au votat împotrivă. Astfel, Adunarea Națională speră să adune forțele președintelui PPE, Manfred Weber, în lupta împotriva a ceea ce numește o „ecologie punitivă”.

Alte teme pe care partidul francez de extremă-dreapta le-ar putea considera ca fiind comune cu PPE includ extinderea planificată, extinderea competențelor UE și actuala sa politică de migrație.

 

Probleme cu Putin

Există însă un alt motiv pentru care Adunarea Națională urmărește să creeze alianțe ad-hoc în loc să formeze un „supergrup” cu conservatorii de la ECR, respective Vladimir Putin.

Apropierea partidului francez de președintele rus este un motiv de dispută de lungă durată cu ECR, condus de polonezi, care este ostil Rusiei și apropiat de Statele Unite.

Poziția lui Matteo Salvini, care se opune sancțiunilor împotriva Rusiei, al cărui partid de extremă-dreapta Liga este membru ID, reprezintă un alt obstacol în calea unei alianțe ECR-ID mai largi.

O strategie de căutare de alianțe ad-hoc ar permite, de asemenea, Adunării Naționale să păstreze anumite legături cu formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), de care Marine Le Pen a încercat recent să se distanțeze. Chiar dacă AfD ar părăsi ID, ar putea totuși să își unească forțele cu partidul francez pe anumite acte legislative.

În paralel, Adunarea Națională își pune la punct programul pentru alegerile europene din iunie, au declarat mai mulți oficiali de rang înalt ai partidului. Pentru moment, singura temă dezvăluită public este ideea istorică a partidului de „Europă a națiunilor”, în care UE s-ar limita la o cooperare sporadică între unele țări membre.

Bardella urmează să-și dezvăluie programul cu ocazia primului său miting de campanie din Marsilia, în sudul Franței, pe 3 martie.

Autori: Sarah Paillou & Nicolas Camut, politico.eu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: