Gorghiu anunţă câţi fugari au fost preluaţi recent. “Deţinuţii vor să muncească. Nu sunt solicitări”, mai spune ea

Romeo Marian Ursu
Sursa foto: Facebook

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, sâmbătă, că în interval de o săptămână, până vineri, au fost preluați de la punctele de frontieră alţi fugari aduşi din străinătate.

“De vinerea trecută până ieri, au fost preluați 21 de fugari la care se adaugă 6 transferați. Ţările de unde am adus fugarii sunt următoarele: Marea Britanie, Germania, Italia, Islanda, Belgia, Polonia. Printre faptele pentru care au fugit avem o gama larmă de infracțiuni: tentativă de omor, economie, furturi și infracțiuni rutiere”, a spus Gorghiu.

În ceea ce îi priveşte pe deținuții folosiți la muncă, ministrul a spus că sistemul poate să ofere o forță de muncă disciplinată și ordonată.

“Efectivul din sistemul penitenciar – 23.000, dintre aceștia, persoane apte pentru muncă aproximativ 11.000. dintre aceștia din comisiile din penitenciare sunt aproximativ 6000 de persoane apte pentru muncă. Femeile deținute – 240 participă la muncă. La penitenciarul din Argeș, 178 de persoane apte de muncă, 48 de persoane deja sunt repartizate. Unu din cinci deținuți implicați în activități – sunt folosiți de 3 unităţi: Timișoara, Arad, București (Jilava). Este manieră de reintegrale a lor în societate. Aceste 3 penitenciare folosesc peste 44% dintre aceștia”.

Alina Gorghiu a menţionat că, începând cu anul 2021, au fost create patru puncte de lucru, amenajate de agenți economici, în colaborare cu penitenciarul de la Ploiești care au asigurat 35 de locuri de muncă, Timișoara – 142 de locuri de muncă în acel punct de lucru, la Bistrița 44 și la Arad 30.

“7000 de deținuți își doresc să muncească: dar nu sunt solicitări, fie nu este personal să-i însoțească. Persoanele private de libertate care lucrează sunt remunerate, remuneraţia medie a fost în jur de 3200 de lei. Deținuții care muncesc în baza contractelor beneficiază și de remunerație, dar și de zile liberă”, a mai spus Gorghiu.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: