Au înflorit pomii, în unele zone. Pomicultorii se tem de eventualele înghețuri

Sursă foto: Unsplash

Vremea este mai caldă decât şi-ar fi dorit acum, în vacanța școlară, amatorii sporturilor de iarnă. Temperaturile vor creşte până spre 20 de grade în următoarele două săptămâni, mai ales în sud şi vest. În livezi, pomii au înmugurit deja, iar unii chiar au înflorit.

Temperaturile maxime nu ar trebui să depășească în perioada aceasta 8 grade, spun meteorologii. Însă vremea a fost mai caldă și oamenii au renunțat adesea la gecile groase de iarnă, pe care le-au înlocuit cu haine mai subțiri.

Vremea blândă a făcut ca pomii să înmugurească și chiar să înflorească în unele zone.

Marcel Sava, proprietarul unei livezi: Uitați, frunzele la piersici și florile. Astea deja sunt înflorite. La piersic, nectarin, prun, cais, deja mugurii de rod au început să crape. Dacă ar fi căldură continuu și s-ar deschide florile, n-ar fi problemă, dar nu știm ce va fi peste o săptămână, două.

Avem experința asta în ultimii doi ani, iernile nu mai sunt ceea ce au fost. Asta înseamnă o plecare timpurile în vegetație, în primăvară, ceea ce face ca brumele timpurii sau înghețurile târzii să afecteze.

Meterologii îi liniștesc, însă, pe agricultori. Vremea se va menține caldă și în următoarele două săptămâni.

Meda Andrei, meteorolog ANM: În prima jumatate a săptămânii temperaturile vor fi până la 14 grade, în sud și vest mai ales, apoi se încălzește și mai mult, vor ajunge și la 20 de grade, mai ales în sud. De la un an la altul temperaturile sunt tot mai ridicate. În contextul schimbărilor climatice, iernile sunt mai calde, intervalele cu ninsoare mai puține, mai degrabă lapoviță și ploaie decât zăpadă, așa cum era în urmă cu 20 de ani.

Meterologii anunță că va ninge trecător doar la altitudini mari.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: