Creditul fermierului. Ce s-a decis în Comisia pentru Agricultură din Senat

Foto: Agroinfo

Schema de ajutor de stat „Creditul fermierului” a primit, astăzi, amânare cu o săptămâna, în Comisia pentru Agricultură din Senat.

Creditul fermierului este un program, aprobat de Guvern, pe 8 februarie 2024.  Prin acest credit, societățile din producția agricolă primară sunt sprijinite să primească finanțare de la băncile agreate, în condiții avantajoase, într-un interval de maximum cinci ani.

Întrebat în ce stadiu de lucruse află Ministerul Agriculturii în acest program, Dragoş-Costin Telehuz, secretar de stat, MADR spune:

„Comisia Europeană a trimis 2 seturi de întrebări la care Ministerul Agriculturii a răspuns și se lucrează la , în prezent la un al treilea set de întrebări ale căror răspunsuri, CE le așteaptă de la noi”.

La rândul sau, Alin Marius Andrieş, secretar de stat la Ministerul Finanţelor a spus că ei țin legătură cu patronatul băncilor din România, precizând că, totusi:

“Acordul se face  de către Fondul Național de Garantare a Creditului Rural (FNGGR)”.

Telehuz a amintit că la elaborarea programului, au existat discuții cu băncile.

“Acordul se va semna cu FNGGR după ce vom avea norme. Cu siguranță nu vor apărea modificări. Băncile așteaptă această măsură cu entuziasm pentru că au lichiditate. Avem într-o săptămâna o clarificare în raport cu Comisia de finanțe”.

„Pentru „Creditul fermierului” statul va susține tot ceea ce înseamnă dobânzi și alte cheltuieli cu creditul…deci tot ce depășesc 1,95%, statul va susține. Bineînțeles, există un plafon pe beneficiar maxim de 280.000 euro și există și un plafon maxim al schemei de ajutor. Există o perioadă, un termen de aplicare și un termen bineînțeles de depunere(…). A fost notificată Comisia Europeană, există o negociere așa cum este corect, o analiză și o dezbatere corectă, conform regulamentului între Comisie și statele membre. Sunt convins că ceea ce ține de Ministerul Agriculturii se va face, astfel încâtComisia să-și dea acordul și marea majoritate a fermierilor să beneficieze de această ordonanță”, a spus senatorul Lucian Trufin, vicepreședintele al Comisiei pentru agricultură,  din Senat.

Creditul fermierului” este un program de sprijinire a accesului la lichidităţi al întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la dată de 30 iunie 2024.

Valoarea totală a ajutorului de stat acordat este de aproximativ 164 de milioane de euro. Ajutorul de stat se acordă sub formă de grant care acoperă componentă de dobândă a creditelor, reprezentând partea de ROBOR la trei luni, luată că referinţă când se acordă un astfel de credit, acordată pe un interval de maximum 60 de luni, adică de cinci ani

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: