Statuia David de Michelangelo necesită curăţarea depunerilor de praf la fiecare două luni

David de Michelangelo
Sursa foto: Facebook - Rick Steves

Praful se depune în fiecare filon de marmură, iar David al lui Michelangelo, o bijuterie a Renaşterii, trebuie să fie în mod regulat, ca şi luni, curăţată în decorul său florentin. La fiecare două luni, sculptura terminată de Michelangelo, pe atunci în vârstă de 29 de ani, în 1504, este supusă unei îngrijiri meticuloase în Galleria dell’Accademia din Florenţa, capitala Toscanei, unde a rămas de peste 150 de ani, potrivit AFP.

Considerată uneori ca reprezentând omul perfect, sculptura de patru metri înălţime a ucigaşului lui Goliat este realizată dintr-un singur bloc de marmură. Restauratorul său personal, Eleonora Pucci, urcă pe schele pentru a-l observa îndeaproape, un ritual necesar pentru conservarea acestui gigant alb admirat anul trecut de peste două milioane de vizitatori.

„O statuie care nu este prăfuită în mod regulat, dacă o priviţi de jos în sus, veţi vedea o formă de pluş”, a explicat luni directorul muzeului, Cecilie Hollberg, în faţa unui grup de jurnalişti. „Nu este frumos şi nu este demn de opera de artă pe care o păstrăm în acest muzeu”.

Curăţarea lui David este, prin urmare, „o formă de respect, o formă de demnitate pe care dorim să o acordăm fiecărei opere de artă”, spune Cecilie Hollberg.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: