Statele Unite şi-au exercitat din nou dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, blocând astfel un proiect de rezoluţie prin care se cerea un armistiţiu umanitar imediat în războiul dintre Israel şi Hamas, transmite Reuters.
Washingtonul promovează în schimb un apel al Consiliului pentru o încetare temporară a focului, legată de eliberarea unor ostatici de către gruparea islamistă Hamas.
Proiectul respins fusese propus de Algeria; dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, 13 au votat pentru, Regatul Unit s-a abţinut, însă SUA, la fel ca şi ceilalţi patru membri permanenţi ai forului de conducere al ONU, au drept de veto.
Ambasadorul algerian la Naţiunile Unite, Amar Bendjama, a susţinut înaintea procedurii că „un vot în favoarea acestui proiect de rezoluţie este un sprijin pentru dreptul la viaţă al palestinienilor. Pe de altă parte, un vot împotrivă implică susţinerea violenţei brutale şi a pedepselor colective care li se impun”.
Ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield indicase încă de sâmbătă că Statele Unite se opun rezoluţiei pe motiv că aceasta ar putea periclita negocierile între SUA, Egipt, Israel şi Qatar pentru obţinerea unui armistiţiu în Gaza şi a eliberării de ostatici deţinuţi de Hamas pe teritoriul respectiv.
La rândul său, ambasadoarea britanică Barbara Woodward a declarat în faţa Consiliului, după vot, că
„simplul apel la un armistiţiu – ceea ce face această rezoluţie – nu va face să se întâmple asta”,
iar
„modalitatea de a opri luptele şi posibil de a împiedica reluarea lor este să se înceapă cu o pauză pentru scoaterea ostaticilor şi intrarea ajutoarelor”
în Gaza.
Rezoluţia în varianta algeriană nu lega încetarea focului de eliberarea ostaticilor.
Statele Unite au propus în schimb o altă versiune, care cere un armistiţiu temporar şi se opune unei ofensive terestre majore a forţelor israeliene în oraşul Rafah. Textul respectiv a fost consultat luni de Reuters, care observă că Washingtonul a fost până acum reticent faţă de folosirea termenului de „armistiţiu”, însă acum se recurge la formulările folosite săptămâna trecută de preşedintele american Joe Biden în discuţiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News