Un satelit european de pionierat va cădea pe Pământ în următoarele ore, transmite BBC.
ERS-2 a fost o platformă de observare de ultimă oră atunci când a fost lansat în 1995, creând tehnologii care sunt acum folosite în mod obişnuit pentru monitorizarea planetei.
Acesta a coborât treptat de la încheierea operaţiunilor, în 2011, şi va plonja necontrolat în atmosferă în cursul zilei de miercuri.
Agenţia Spaţială Europeană (Esa) spune că cea mai mare parte a satelitului , greu de două tone, va arde în timpul căderii.
Este posibil ca unele părţi mai robuste să reziste la încălzirea intensă generată în timpul scufundării de mare viteză, dar şansele ca aceste fragmente să lovească zone populate şi să provoace pagube sunt reduse.
Ele ar putea ateriza aproape oriunde în lume, dar, având în vedere că cea mai mare parte a suprafeţei Pământului este acoperită de ocean, orice resturi care vor supravieţui la suprafaţă este foarte probabil să se piardă în mare.
„Şi merită subliniat faptul că niciunul dintre elementele care ar putea reintra în atmosferă (şi ajunge la suprafaţă) nu este radioactiv sau toxic”, a declarat Mirko Albani de la Departamentul Segmentul Terestru de Observare a Pământului al Esa.
Agenţia a lansat doi sateliţi de teledetecţie terestră (ERS) aproape identici în anii 1990. Aceştia erau cei mai sofisticaţi observatori planetari ai vremii lor, având la bord o suită de instrumente pentru a urmări schimbările de pe uscat, din oceane şi din aer.
Aceştia au monitorizat inundaţiile, au măsurat temperaturile la suprafaţa continentului şi a oceanelor, au urmărit mişcarea câmpurilor de gheaţă şi au detectat deformarea solului în timpul cutremurelor.
Iar ERS-2, în special, a introdus o nouă capacitate de evaluare a stratului protector de ozon al Pământului.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News