Ajuns la jumătatea perioadei de aplicare, Mecanismul de redresare şi rezilienţă produce efecte concrete în întreaga UE 

Sursă foto: Freepik

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, evaluarea la jumătatea perioadei de aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), instrumentul de redresare al UE aflat în centrul planului de 800 de miliarde euro NextGenerationEU (NGEU). MRR, un instrument fără precedent din perspectiva amplorii şi ambiţiei, a fost instituit în februarie 2021 şi are dublul obiectiv de a ajuta statele membre să se redreseze în urma pandemiei de COVID-19 şi de a consolida rezilienţa acestora, făcând economiile şi societăţile noastre mai verzi, mai digitale şi mai competitive. Pe scurt, mai pregătite pentru viitor.

Mecanismul a fost, de asemenea, vital pentru abordarea provocărilor urgente, cum ar fi impactul în lanţ al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, arată comunicatul de presă al Executivului european.

Evaluarea la jumătatea perioadei de aplicare prezintă modul în care MRR şi-a atins obiectivele până în prezent.

Statele membre pun în aplicare agendele de reforme şi de investiţii incluse în planurile naţionale. Până la sfârşitul anului 2023, Comisia a evaluat ca fiind atinse în mod satisfăcător peste 1 150 de jaloane şi ţinte. Realizarea acestor etape în punerea în aplicare a reformelor şi a investiţiilor a condus la schimbări pozitive şi la rezultate tangibile pe teren.

Cu ajutorul MRR, de exemplu,au fost făcute economii de peste 28 de milioane de megawaţi/oră (MWh) în consumul de energie. Peste 5,6 milioane de gospodării suplimentare au în prezent acces la internet prin intermediul reţelelor de foarte mare capacitate şi aproape 9 milioane de persoane au beneficiat de măsuri de protecţie împotriva dezastrelor legate de climă, cum ar fi inundaţiile şi incendiile de păduri, mai indică sursa citată.

Statele membre au primit deja aproape 225 de miliarde euro din fondurile MRR. 67 miliarde euro au fost plătite cu titlu de prefinanţare pentru a demara realizarea reformelor şi a investiţiilor şi pentru a atenua iniţial impactul pe termen scurt al crizei provocate de pandemia de COVID-19 şi ulterior impactul crizei energetice asupra bugetelor statelor membre.

Statele membre şi Comisia, împreună cu Parlamentul European şi Consiliul, au colaborat strâns pentru a obţine aceste rezultate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: