Mihai Daraban, despre reorganizarea teritorială: Va fi o polemică nesfârșită, fără un rezultat final

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), invitat în studioul Puterea Știrilor de la PS News, a vorbit despre necesitatea unei organizări administrativ-teritoriale.

„Când am văzut că Polonia, care mai e puțin și intră în grupul țărilor G20, de la 47 de voievodate, a ajuns la 16, cred că lucrul acesta vorbește de la sine. Noi nu trebuie să reinventăm roata și apa caldă. Ele sunt deja inventate. Problema este când le aplicăm la noi aceste invenții. Pentru că, repet, nu pot să lași niște primari de localități de 1000-2000 de locuitori să-și să-și facă visele lor de a avea școală, iar bătrânelor din sat să le faci sala de sport. Adică va trebui eficientizat puțin, să nu fie comună sub 5000, să nu fie oraș sub 10.000(…) știți că avem orașe de 1900-2000 de oameni în România. Gândiți-vă la grila de salarizare, dar nu mai vorbesc de alte aspect”.

Polonia, la aproape 40 de milioane de oameni are cu 400.000 de bugetari mai puțin decât România

„Noi am dat modelul existenței celor 15 Curți de Apel, înființat în 1992. Pot fi și mai puține. Noi am plecat de la un punct de referință, nu înseamnă că noi deținem adevărul în această reorganizare, dar ceva trebuie făcut pentru că Polonia, totuși, la 40 de milioane aproape populație, are cu vreo 400.000 de bugetari mai puțin decât noi. Adică nu putem funcționa în această paradigmă. Noi am spus întotdeauna, domnule, cred că indiferent de cât am produce noi, mediul de business, nu putem satisface apetitul de consum al statului român”.

Care este orizontul de timp în care s-ar putea face reorganizarea teritorială

„Această decizie este genul de asumare guvernamentală. Se poate face la ora 21:00 categoric nu până în alegeri, imediat după alegeri, dar nu cred că foarte multe dezbateri iși au rolul, pentru că lucrurile sunt foarte simple, deci nu trebuie să le complicăm. Dacă știm să explicăm opiniei publice avantajele și dezavantajele, lucrurile acestea trebuie să meargă foarte rapid, pentru că este vorba de o comasare este vorba de, în termeni de mari corporații, fuziune. Deci peștele mare îl mănâncă pe peștele mic. Deci nu sunt niște probleme de o reorganizare majore. Este vorba de a prelua cineva mai multe atribuții de la celălalt. Nu cred că este un lucru foarte complicat”.

Va fi o polemică dusă la nesfârșit, fără niciun rezultat final

„Cel puțin eu sunt martorul pe viu al fuziunii EXON cu Mobil (…).Deci nu trebuie să complicăm lucrurile prin așa-zisele dezbateri publice care nu vor avea, vă spun de pe acuma, nu vor avea un deznodământ pozitiv. Va fi un o polemică dusă la la nesfârșit, fără niciun rezultat final. Aceasta este o asumare de Guvern de azi pe mâine”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: