Cine câștigă și cine pierde din comasarea alegerilor. Ionaș, director Avangarde: O mișcare foarte bună

Vladimir Ionaș

Comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale este o mișcare foarte bună, din punct de vedere politic, este de părere sociologul Vladimir Ionaș, director Avangarde. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Ionaș a explicat și cine câștigă și cine pierde din comasarea alegerilor.

Amintim că PSD și PNL s-au înțeles asupra calendarului alegerilor din 2024. Liste comune la Parlamentul European și comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie. Prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie.

Cine câștigă și cine pierde din comasarea alegerilor

„Din punctul meu de vedere, ambele partide (n.r – PSD) sunt avantajate de acest moment și ambele vor fi considerate întru-un fel sau altul câștigătoare, pentru că ambele, cele două au peste 90% din primarii și din echipele din teritoriu. Și atunci evident că aducând alegerile europarlamentare în același timp cu cele locale, transferând interesul echipelor din teritoriu și asupra alegerilor europarlamentare, vor rezolva o problemă, și anume rezultatul alegerilor europarlamentare. Nu vor mai avea griji referitoare la cifra din față. Dacă ai cu trei, cu doi, cu unu sau ce ai în față. E o mișcare foarte bună, din punct de vedere politic.

Pierzătoare din acest anunț sunt partidele din opoziție, care nu au atât de multe primării, nu au atât de mulți oameni în teritoriu care să fie interesați direct de cum va arăta rezultatul alegerilor. Mai ales AUR, care nici nu știu dacă are oameni candidați pentru toate primăriile din țară și va avea un timp foarte scurt să identifice, la fel și pentru USR. Evident că e o problemă pentru aceste partide”, a declarat Vladimir Ionaș, în direct la Puterea Știrilor.

 

 

Sondajul pe baza căruia s-a decis comasarea

 

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, relevă sondajul pe baza căruia PSD şi PNL discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune, sondaj realizat de Avangarde, la comanda celor două partide. Acelaşi sondaj mai arată că PSD ar obţine 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul european, iar PNL 20%. urmat de AUR cu 18 % şi de Alianţa Dreapta Unită, cu 15%.

La întrebarea ”Dumneavoastră personal sunteţi de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 35% nu sunt de acord, iar 12% nu pot aprecia sau nu răspund.

O altă întrebare a fost: ”Viitorul Guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituţională şi stabilitate politică?”, 66% răspunzând afirmativ, 21%, negativ, iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund.

În ceea ce priveşte intenţiile de vot la europarlamentare, 31% ar vota PSD, 20% – PNL, 18% – AUR, 15% – Alianţa Dreapta Unită, SOS România – 8%, UDMR – 5%, REPER – 2%, alte partide – 1%.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 19 – 20.02, pe un eşantion de 950 de subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: