PSD și PNL au decis să mute alegerile prezidențiale în luna septembrie a acestui an. Noul președinte va fi ales cu circa 3 luni înainte de data la care expiră mandatul actualului președinte Klaus Iohannis. Problemele pentru coaliția PSD-PNL vor fi unele legale, deoarece legea actuală ar putea să strice socotelile partidelor aflate la guvernare.
Potrivit legii 370/2004, alegerile prezidențiale trebuie organizate în luna anterioară lunii în care expiră mandatul președintelui în funcție.
„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc în luna anterioară lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, arată art. 5 din legea 370/2004.
Gheorghe Iancu: „Nu e legal!”
Gheorghe Iancu, profesor de drept constituțional și drept electoral și fost Avocat al Poporului, a arătat că organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie nu respectă legea în vigoare.
„Eu nu am înțeles și nu voi înțelege niciodată ceea ce fac conducătorii noștri, care organizează alegerile când înainte, când după. Sigur că nu e legal (n.r. să organizezi alegerile prezidențiale în septembrie). Trebuie să organizezi alegerile în momentul în care s-a epuizat mandatul”, a declarat Gheorghe Iancu pentru PS News.
Ar fi nevoie de o modificare a actualei legislații, dar nu se poate face prin Ordonanță de Urgență, explică Gheorghe Iancu. Profesorul consideră că politicienii nu mai au timp la dispoziție pentru a modifica actuala lege electorală, deoarece Comisia de la Veneția recomandă să nu existe astfel de intervenții cu mai puțin de un an înainte de alegeri.
„Absolut (n.r. trebuie modificată legea), dar nu se poate face prin Ordonanță de Urgență, ci prin lege (n.r. în Parlament). Ar deveni legal dacă se modifică legea, dar nu cred că se poate. Ar fi bine să poată, dar nu se poate. Trebuia să o facă înainte (n.r. modificarea legislației)”, a arătat profesorul.
PSD și PNL nu au anunțat dacă vor modifica actuala lege, iar partidele de opoziție cu siguranță se vor adresa instanțelor de judecată și Curții Constituționale. Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat deja că va contesta aceste decizii și lupta politică ar putea fi decisă de judecători.
Cine câștigă din aceste jocuri politice
PSD este cel care a insistat ca alegerile prezidențiale să fie organizate înainte de alegerile parlamentare. Planul social-democraților este acela de a se impune în viitoarea formulă de guvernare.
PSD mizează pe faptul că este primul partid în sondaje și teoretic are prima șansă să câștige alegerile prezidențiale din 2024. Doar că președintele nou ales în septembrie va intra în funcție doar în momentul în care va depune jurământul. Potrivit legii, jurământul se depune doar când expiră mandatul președintelui în funcție sau când funcția rămâne vacantă în urma demisiei sau demiterii. Dacă Klaus Iohannis nu-și va da demisia în septembrie, atunci acesta va continua să reprezinte România și nimeni nu-i poate scurta mandatul.
Marcel Ciolacu a precizat că Guvernul va insistat pentru o funcție importantă în rândul comisarilor europeni sau în „biroul Comisiei Europene”, deși comisarii sunt tot un birou al Comisiei Europene, nu o instituție separată.
„Aș fi mândru ca și român ca președintele României să ocupe o funcție la nivel înalt. Cu adevărat, în această alianță sunt ferm convins, mai ales că vom avea o listă comună la europarlamentare, amândoi, împreună cu europarlamentarii, vom merge și vom negocia o funcție cât mai importantă din rândul comisarilor sau în biroul Comisiei Europene”, a declarat Ciolacu.
Noul președinte al Comisiei Europene va fi ales în vara lui 2024, probabil în luna iunie sau iulie, imediat după alegerile europarlamentare. Însă comisarii europeni vor fi deciși în urma unei lungi negocieri între șefii statelor membre, care își vor împărții portofoliile. Astfel, lista completă cu comisarii europeni ar putea fi decisă în octombrie sau noiembrie 2024, adică după alegerile prezidențiale din România.
PSD vrea să obțină toate funcțiile importante
Planul PSD pare a fi acela de a obține o funcție importantă în UE pentru Klaus Iohannis, pentru ca actualul președinte să-și dea demisia și noul președinte ales în septembrie 2024 să primească mandatul mai devreme de luna decembrie.
Acest scenariu le-ar da posibilitatea social-democraților să domine viitoarea coaliția de guvernare. Noul președinte al României va decide premierul și va avea un cuvânt de spus și în formarea coaliției de guvernare după 2024.
Pe de altă parte, PSD vrea să profite cât mai repede de actuala scenă politică. Într-un sondaj realizat de CURS, PSD ar avea 31%, față de 20% cât are PNL. Pe măsură ce vor începe campaniile electorale, rezultatele partidelor în sondaje se pot modifica și social-democrații încearcă să evite și o uzură din campaniile electorale.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News