Cartoful este considerat de Guvern „a doua pâine a omului”, fiind „consumat fiert, copt, prăjit, sub formă de supe, salate, piureuri”, potrivit unui proiect guvernamental. Datele oficiale arată că atât suprafața cultivată, cât și producția internă au scăzut semnificativ în ultimii ani, iar România mai mult importă acest aliment, motiv pentru care Guvernul vrea să acorde un ajutor financiar pentru creșterea producției interne de cartof de consum.
Guvernul are pe agendă aprobarea unui ajutor de minimis care să susțină producția internă de cartof de consum în acest an, scrie Hotnews.ro.
„Cartoful constituie unul dintre alimentele de bază, fiind aproape nelipsit din hrana majorității românilor. El este considerat ca a doua pâine a omului.
Cartoful se consumă fiert, copt, prăjit, sub formă de supe, salate, piureuri. Acesta substituie de multe ori pâinea și este un aliment dietetic de neînlocuit.”, se arată în nota de fundamentare.
Astfel, din analiza datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, preluate de la INS, privind schimburile comerciale cu cartof, în perioada 2021 – 2023 s-au constatat solduri anuale negative, ceea ce impune necesitatea creșterii producției interne de cartof de consum.
În anul 2021, deficitul comercial a fost de circa 41,6 milioane euro, iar la nivelul lunii septembrie 2023, acesta a crescut, fiind de 63,2 milioane euro.
În perioada 2021 – 2023, atât suprafața totală cultivată cu cartof, cât și producția totală, au înregistrat scăderi, respectiv suprafața totală a scăzut de la 167.008 ha în anul 2021 la 147.646 în anul 2023, iar producția totală a scăzut de la 162.011 în anul 2021 la 146.870 în anul 2023.
Pentru echilibrarea balanței comerciale cu acest produs de bază – cartof, prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producției și a consumului de cartof autohton, Guvernul vrea să aprobe o schemă de ajutor de minimis pentru acest an.
Prin schema propusă, în anul 2024, pentru susținerea producției de cartof de consum se stabilește un cuantum de 200 euro/ha, suprafața minimă eligibilă fiind de 0,3 ha.
Calculul sprijinului se face proporțional cu suprafața efectiv cultivată cu cartof de consum de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 15 t/ha cartof de consum. Comercializarea producției se face cel târziu până la data de 18 noiembrie, inclusiv.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News