Obiceiuri și superstiții de Dragobete, sărbătoarea revigorată de mai recenta Valentine’s Day

Valentin's day
Sursa foto: Pixabay

24 februarie este data la care, de ceva timp, ne amintim că noi, românii, avem o sărbătoare populară dedicată dragostei – Dragobetele – mai veche decât „Valentine’s Day” și plină de conotații profunde, obiceiuri și superstiții.

Supranumit „Sărbătoarea dragostei la români”, Dragobetele autohton n-a fost pus în umbră de „Valentine’s Day”, ci a fost readus la lumină de acest import, spunea, într-un interviu pentru Adevărul, renumitul cercetător ştiinţific Filofteia Pally, argeșeanca expert naţional în etnografie.

„Dragobetele este una dintre cele mai vechi sărbători ale românilor (sărbătoare precreştină), asociată în Calendarul Ortodox cu sărbătoarea „Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Mitologia noastră îl identifică pe Dragobete cu zeul tinereţii, al dragostei şi al veseliei. <Zburdalnicul> tânăr, considerat de unele legende fiu al Babei Dochia, era un bărbat fermecător, considerat protectorul tinereţii şi al iubirii”, arăta Filofteia Pally.

Dragobetele este reperul din calendarul popular la care natura începe să se regenereze şi în care relaţiile parteneriale debutează în viaţa socială. Odinioară, în satul arhaic, în această zi, tinerii ieşeau la pădure, în vecinătatea localităţii, pentru a culege primele flori care apăreau.

„Alaiul lor se desfăşura în veselie, între tinerii care schimbau priviri şi zâmbete complice. Era, deci, un moment crucial, căci felul în care se finaliza ziua avea consecinţe sociale importante. Începea <zburătăcirea>, fetele alergând la vale, către poiană, iar băieţii fugind după ele, cu speranţa că fecare o va prinde pe mândra cea aleasă. Importantă era nu doar prinderea, ci şi acceptul fetei de a se lăsa îmbrăţişată şi sărutată în faţa celorlalţi, ca semn al acceptării logodnei”, explica Filofteia Pally.

Urma petrecerea comunitară care se organiza în sat, la care era anunţă logodna perechii respective. Amintitele obiceiuri se practicau cu mult înainte de secolul pe care-l traversăm, iar tradiţia s-a estompat în timp atât de mult, încât la importul Valentine’s Day de la 14 februarie, puţini mai ştiau că Dragobetele avea, cândva, asociat acest obicei.

„Acest obicei al logodnei tinerilor se stinsese în urmă cu mai bine de un secol şi probabil că aşa ar fi rămas dacă nu ar fi apărut, cu mare putere de penetrare, obiceiul „Valentine’s Day”. Un obicei de import pe care foarte mulţi, chiar şi dintre colegii mei, îl condamnau ca un import nereprezentativ pentru cultura românească a generat, în mod absolut paradoxal, o adevărată explozie de bucurie a adoptării celei mai vechi sărbători precreştine, sărbătoarea Dragobetelui”, arăta, în același interviu specialista în folclor.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: