CRONOLOGIE. Principalele evenimente în cei doi ani de război din Ucraina

Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

Conflictul din Ucraina intră, la 24 februarie 2024, în cel de-al treilea an. În acest timp, zeci de mii de oameni au murit, alte câteva milioane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi să ia calea pribegiei, în timp ce oraşele sunt transformate în ruine, pe măsură ce înaintează trupele ruse. Iar după doi ani, războiul nu dă semne că se va încheia.

Au trecut doi ani de când forţele ruseşti luau cu asalt graniţa cu Ucraina, în zorii zilei de 24 februarie 2022. Iar în a doua parte a celui de-al doilea an al războiului, atenţia s-a îndreptat şi spre conflictul – şi mai sângeros – din Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul continuă să bombardeze teritoriile palestiniene ocupate. În acelaşi timp, impasul militar dintre Ucraina şi Rusia nu dă semne că se va încheia.

Iată câteva dintre evenimentele majore ale războiului din Ucraina, care intră în cel de-al treilea an:

2022

24 februarie

Ucraina este invadată de Rusia dinspre nord, est şi sud. Forţele ruseşti ajung rapid în suburbiile Kievului, dar întâmpină o rezistenţă acerbă în încercările lor de a prelua capitala şi alte oraşe din nord-estul ţării. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, face o înregistrare video în faţa biroului său pentru a demonstra că este încă prezent şi la conducere.

16 martie

Rusia loveşte un teatru din oraşul port strategic Mariupol, unde se adăpostiseră civili, ucigând sute de persoane într-unul dintre cele mai mortale atacuri ale războiului. Pe de altă parte, la sfârşitul lunii, sute de civili morţi sunt găsiţi în gropi comune sau abandonaţi pe străzile din Bucea după retragerea Rusiei din Kiev, mulţi dintre ei prezentând urme de tortură. Imaginile distribuite online îi determină pe liderii mondiali să ceară ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru posibile crime de război.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii, sute de civili morţi sunt găsiţi în gropi comune sau abandonaţi pe străzile din Bucea după retragerea Rusiei din Kiev, mulţi dintre ei prezentând urme de tortură. Imaginile distribuite online îi determină pe liderii mondiali să ceară ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru posibile crime de război.

9 aprilie

În această zi, 52 de civili sunt ucişi şi peste 100 sunt răniţi atunci când rachete ruseşti lovesc o gară din oraşul Kramatorsk, situat în estul ţării.

13 aprilie

Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, crucişătorul de rachete Moskva, este avariată de rachete ucrainene şi se scufundă a doua zi, în ceea ce constituie o lovitură dură pentru mândria liderilor ruşi.

16 mai

După un asediu de aproape trei luni, apărătorii ucraineni ai uriaşei uzine de oţel Azovstal din Mariupol, un bastion regional ucrainean din Doneţk, acceptă să se predea forţelor ruseşti.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: