Campioana UE la scumpiri. În ianuarie, rata anuală a inflaţiei din România a fost peste media din blocul comunitar

Inflation octombre 2023
Inflation CU Management

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie. Este, de altfel, ceeea ce au anticipat analiștii consultați de Telejurnal Matinal.

Cifrele bune la nivel european pălesc mai spre est. Asta pentru în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar şi în creştere faţă de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate, joi, de Eurostat.

Potrivit datelor citate de Agerpres, în prima lună a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0,9%), urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 state, inclusiv în România, până la 7,41%. E rău? Pare, dar perspectivele sunt bine.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: