Fermierii nemulțumiți ar putea ieși, din nou, în stradă: „Ne-am săturat de 34 de ani de promisiuni”

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: Unsplash

Întâlnire „de taină” a fermierilor, ieri, la Ghimpați. Ștefan Muscă împreună cu reprezentanți ai agricultorilor din țară, au discutat despre nevoile fermierilor așezând, punct cu punct, într-o lista, încă 13 revendicări care se adaugă celor 12 care sunt deja pe masa ministrului Agriculturii.  Dacă nu se rezolvă  „Ieșim din nou, în stradă!” este vocea fermierilor.

„Vom avea, noi, grijă la alegeri!”, este mesajul pe care Ștefan Muscă îl transmite autorităților, din partea fermierilor.

Discuțiile de ieri au fost premergatoarea întâlnirii de astăzi, de la ora 13h00, unde o delegație de 6 fermieri se va întâlni, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu.

„Astăzi mai depunem o completare la lista mea de revendicări pe care am trimis-o acum 25 de zile primului ministru. Vechea lista are 12 puncte, astăzi mai venim cu încă 13 revendicări. Deci vrem așa în scurt: arenda să fie diminuată cu gradul de calamitate. Pentru că am o arendă de 2.000kg iar dacă am calamitate fie că-mi place, fie că nu, eu trebuie să le dau tot 2000 kg și nu am de unde.

Adică dacă eu îl produc 0,80 RON, nu poți să vii acuma să spui in contract că imi dai 0,06 RON că sunt deja falimentar. Dacă nu, UE să ne dea diferența de preț pentru că noi avem grave probleme din cauza cerealelor din Ucraina care intră cu 0,40 RON. Nimeni nu va mai cumpăra de la mine,” spune fermierul Ștefan Muscă.

Avem nevoie de subvenționarea dobânzilor, a ROBOR-ului tuturor creditelor!

„Noi nu vrem să luăm de la nimeni gratis”.

Creditul fermierului: Nu prea o să ne încadrăm, pentru că noi avem întârzieri la plată și nu te acceptă nicio bancă!

„Se spune acolo clar că cei care au avut mai mult de 180 de zile întârziere nu se vor încadra. Cu ce este vinovat fermierul? Când vii după 3 ani de zile de seceta cruntă, când cerealele din Ucraina îți distrug toată afacerea, tu vii și faci liberalizarea prețurilor și de la 850 lei tona de îngrășământ urci la 5500 lei, adică cu 600% mai mult”.

Astăzi este ultima strigare a noastră. Peste 35.000 de fermieri ne cer, ieșirea, din nou, în stradă!

„Noi, ca formă asociativă, am semnat un proces verbal cu ministrul Agriculturii, iar din acest proces nu a intrat pe făgaș normal, aproape nimic. Nici banii de la APIA, banii pentru înverzire PD 4, pe care trebuia să îi luăm în octombrie și astăzi suntem în februarie…nu i-am luat.

Ieri ne-am întâlnit la Ghimpați. S-a format o echipă specială, care a venit cu lisa de revendicări. Adică au fost de la Galați, de la Craiova, Teleorman, Dâmbovița etc.

Azi, avem o întâlnire la ora 13:00, la Guvern. Suntem o delegație de șase fermieri la întâlnire unde va veni și primul ministru. Eu i-am cerut de foarte multe ori întâlnire și nu vrea să se întâlnească cu mine”.

Sunt primari care au oprit fermierii să iasă la protest. Vom ieși din nou în stradă!

„Vom ieși din nou în stradă. Există altă cale? Pentru că să știți că am fost foarte criticați de fermieri, că am plecat din stradă, am fost foarte criticați. Noi trăim într-un stat polițienesc, unde oamenii, chiar dacă au vrut să iasă, au fost opriți de primari, amenințați aici, în țara asta. Eu voi ieși cu declarații clare și voi pune și acei oameni care „au gură” să spună cum au fost amenințați, să nu mă iasă la protest”.

Noi o să avem grijă și la alegeri

„Noi o să avem grijă, foarte mare atenție și la alegeri, pentru că ne-am săturat de 34 de ani de promisiuni, iar ceea ce întâmpină fermierul din România astăzi nu este vină noastră. Acești oameni nu trebuiau să facă acea liberalizare a prețurilor adică cu 600% trebuia să ne pregătească mai înainte, să ne bage de la an la an 25-25% și atunci ne obișnuiam.

Am avut marea nenorocire ca în vară să ne ducem cu prețul în jos. Cu un an înainte am avut 1, 50 RON la grâu și apoi anul trecut am vândut cu 0,75 RON. Este strigător la cer pentru că am avut un cost pe hectar de până în 6.000 lei și ca să vinzi cu cu 0,75 RON, n-am putut să ne mai acoperim cheltuielile”.

După 31 martie, zeci de mii de ferme se vor închide

„Sunt câteva ferme care își vor închide activitatea. De exemplu, de câteva, mi-a spus președintele ProAgro de la Ialomița. Dar, 31 martie este o dată când cred că zeci de mii de ferme se vor închide, de fapt nu se vor închide, vor fi preluate de firmele de imputori pentru că au fost amenințați oamenii. Dar avem o o groază de executări silite la această oră executări silite, adică eu i-am cerut acestui domn prim-ministru să găsească o cale să nu mai permită firmelor de executare să ne execute fără hotărâre judecătorească. E o țara a nimănui, adică orice firmă merge, face apel la executor. Acesta vine și ne iau utilajele. Vrem să vină o executare în urmă unei hotărâri judecătorești”, mai spune fermierul.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: