Ce a obținut, de fapt, ministrul Barbu la Bruxelles pentru fermieri. Daniel Constantin: E o veste bună!

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, invitat în emisiunea “Puterea Știrilor” a vorbit despre întâlnirea de luni de la Consiliul AgriFish, acolo unde ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a venit în fața Comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, cu modificarea Regulamentului pentru eco-condiționalitățile care le dau bătăi de cap agricultorilor. „Cred că este o veste bună, o veste pe care fermierii o așteptau și sper ca ea să se materializeze cât mai repede”, spune Daniel Constantin.

„Parcursul legislativ durează. Eu mă bucur, însă, că s-a găsit înțelegere, pentru că există această discuție de foarte mult timp și a generat proteste, așa cum ați arătat și dvs. și la nivel național, dar și la nivel european. Fermierii, pe bună dreptate nemulțumiți de anumite măsuri care au fost adoptate și aș vrea, fără să intru în detalii tehnice, să lămuresc așa, pe scurt, ce înseamnă acele GAEC-uri. Pentru a primi plata pe suprafață, subvenție, cum se spune în România, fermierii sunt obligați în fiecare an să păstreze terenuri in bune condiții agricole și de mediu. De fapt, asta înseamnă GAEC-urile respective. Ele sunt definite în mai multe feluri și de aici pleacă bune condiții agricole și de mediu ș.a.m.d”.

Schimbările peste schimbări au bulversat activitatea fermierilor

„De fiecare dată când se adoptă o nouă Politică Agricolă Comună (PAC), și aici cred că e un lucru care s-a greșit de-a lungul timpului, de fiecare dată când am început un nou mandat de comisar european, s-a venit cu noua PAC.

Schimbări peste schimbări care au bulversat activitatea fermierilor. Unele condiții adoptate recent nu vorbesc de anul 2024, nici măcar de anul 2023. Cred că au fost în 2022, dacă nu greșesc, dar ele au intrat pentru a fi aplicate în anul 2023. Acestea au bulversat fermierii pe această zonă de rotație a culturilor, dar mai ales pe zona de GAEC 8 care impunea ca o anumită suprafață să rămână nelucrată. Asta a creat foarte multe nemulțumiri, astfel încât anul trecut, ministrul Agriculturii, la presiunea fermierilor, a solicitat o derogare. Regulamentul permitea ca orice stat membru să aibă derogare un an de zile și nu mai mult, pe parcursul aplicării PAC”.

România, anul acesta, nu mai avea dreptul să facă această derogare

„Deci, dacă România a solicitat acest lucru anul trecut, anul acesta nu mai avea dreptul să facă această derogare. Deși, din câte știu, ministerul a făcut toate diligențele ca să explice că nu putem să aplicăm astfel de lucruri pentru că ele ar crea pagube destul de mari în rândul fermierilor, mai ales într-un an în care, trebuie să recunoaștem, am fost loviți de ceea ce înseamnă ajutorul pe care am încercat să-l dăm pe bună dreptate celor din Ucraina și care de multe ori, din păcate, a dus și la anumite lucruri nedorite. Anumite transporturi care în loc să tranziteze, au mai rămas și prin țara noastră și fermierii au fost nemulțumiți. Din acest motiv, fermierii au ieșit în țară în stradă și în țară, dar și în străinătate. Din acest motiv, ministrul a făcut aceste demersuri. A fost un angajament pe care l-a luat în fața fermierilor”.

Comisarul European pare a se fi deschis la aceste propuneri

„Comisarul european, din păcate, a fost până acum destul de rigid la această propunere care a venit din partea mai multor state. Mă bucur că ieri, în ședința consiliului de miniștri, se pare că lucrurile au fost înțelese pe deplin și că va parcurge această propunere tot toți pașii necesari astfel încât să fie adoptată și să fie aplicată. Deci, ca să concluzionez, cred că este o veste bună, o veste pe care fermierii o așteptau și sper ca ea să se materializeze cât mai repede, pentru că deja campania de primăvară în anumite zone a început în cadrul consiliului de miniștri. Sigur că nu vorbim decât de chestiuni birocratice”.

Etapele pentru a se aplica modificările propuse de Romania

„E vorba de un parcurs pe care îl are un regulament european. Regulamentul european este propus de către Comisie, de regulă este discutat în Consiliul de miniștri, ceea ce am avut astăzi și după aceea el trebuie să meargă la aprobare”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: