România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova

R. Moldova România
Sursa foto: Radio Chişinău

România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Federația Rusă și alte state partenere ale Republicii Moldova, dar și primul investitor „străin” cu peste 400 de milioane de euro, a declarat, marți, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.

„Republica Moldova a semnat în 2014 acordul de asociere în Uniunea Europeană (UE). De asemenea, a semnat și acordul de liber schimb comprehensiv și aprofundat cu UE. Din acel moment, pe durata a 10 ani, comerțul nostru cu România s-a triplat, de la un miliard de euro la trei miliarde de euro. Aceste două acorduri, printre multiple sale prevederi, are și una foarte importantă pentru statele noastre: aderarea Republicii Moldova la piața economică unică a Uniunii Europene. În termeni reali, acest lucru înseamnă integrarea economică cu România, cu piața economică României, respectiv crearea unei piețe economice, unice, comune între Republica Moldova și România. Și acest lucru se întâmplă. Cifrele comerciale demonstrează acest lucru. România a devenit astăzi primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult, cu foarte mult, Federația Rusă și alte state partenere ale Republicii Moldova”, a precizat Victor Chirilă, la Ziua Oportunităților de Afaceri dedicată colaborării comercial – economice dintre România și Republica Moldova.

Acesta a afirmat că România a investit peste 400 de milioane de euro în Republica Moldova, în timp ce în țara noastră investițiile moldovenești au depășit 80 de milioane de euro, scrie Agerpres.

„România este și primul investitor, în ghilimele, străin în Republica Moldova. Peste 400 de milioane de euro, companiile, investitori privați din România au investit în Republica Moldova, dar acest lucru se întâmplă și invers din Republica Moldova în România. Până în prezent, investitorii din Republica Moldova au investit, conform datelor oficiale, peste 80 de milioane de euro. Dacă avem în vedere faptul că mulți cetățeni din Republica Moldova își înregistrează firmele și activitățile lor aici, în România, în baza pașaportului românesc, putem spune că această sumă este mult mai mare”, a spus ambasadorul.

În opinia sa, această integrare a celor două state a accelerat foarte mult chiar și în contextul războiului din Ucraina, „în aceste condiții regionale deloc simple”, iar acest lucru se vede și în sectorul energetic

„România este astăzi prezentă cu Transgaz prin administrarea conductei Iași-Ungheni-Chișinău, dar și prin administrarea rețelelor de gaze naturale care aprovizionează orașe și sate din Republica Moldova. Acest lucru s-a întâmplat în toamna anului trecut, până atunci, Moldova-Gaz, filiala Gazprom, administra aceste rețele. De azi înainte, Transgaz este cel care administrează. Acest lucru s-a întâmplat din nou datorită așa-zisului pachet 3 energetic al Comunității Energetice Europene, la care noi am aderat”, a subliniat Chirilă.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: