VIDEO Cîmpean, Directoratul Național de Securitate Cibernetică: Avem o echipă cu rezultate concrete

În contextul unui an cu miză mare, cu mai multe runde de alegeri, autoritățile se așteaptă la înmulțirea atacurilor cibernetice.

Invitatul ediției de astăzi a emisiunii Puterea Știrilor, Dan Cîmpean, șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a explicat care sunt măsurile pe care le pregătesc autoritățile în acest sens.

„În ultimele șase luni, echipei noastre s-au alăturat aproximativ 80 de colegi noi, specialiști cu  background-uri diferite, ceea ce reprezintă deja o investiție semnificativă din partea statului român. Este și o resursă, nu spectaculos de mare dacă ne comparăm cu alte state, dar o resursă , o echipă redutabilă care livrează. Déjà avem rezultate foarte tangibile, foarte concrete, pe care societatea, economia, piața le pot deja observa. Evident că în ceea ce privește securitatea cibernetică, este un joc permanent ca de șoarecele și pisica între atacatori și cei care asigură protecția, conștientizarea, inițiativele de apărare a datelor și a infrastructurilor, subliniază Dan Cîmpean.

Acesta dă drept exemplu cele 12 milioane de utilizatori români prezenți zilnic pe internet. Aceștia folosesc acasă, la serviciu, un mix foarte sofisticat de platforme și tehnologii, fiecare la rândul lor cu probleme mai mici sau mai mari, cu vulnerabilități mai mici sau mai mari.

„Iată deci o suprafață de atac colosal pentru a educa și a proteja 12 milioane de utilizatori. Nu este suficient doar directoratul. Nu este suficientă doar Poliția Română, Ministerul, autoritățile sau echipele lor de IT. Avem nevoie de un efort organizat, disciplinat la nivel național, organizație cu organizație, sector cu sector. Și încă ceva: nu este un sprint, este un maraton, un proces continuu, în care trebuie să ne educăm, să ne autoeducăm. Să fim la curent cu ce riscuri ne confruntăm, fără a fi nevoie să devenim experți în securitate cibernetică. Măsurile, în mare parte, sunt în mâinile utilizatorului final, să știți”, încheie Dan Cîmpean.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: