Zelenski i-a mulţumit liderului sârb pentru sprijin

Sursa foto:president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiyi-a mulţumit miercuri preşedintelui sârb Aleksandar Vucic pentru sprijinul acordat în războiul pe care Moscova îl poartă de doi ani împotriva Ucrainei şi s-a angajat să lucreze în continuare la un plan pentru a pune capăt conflictului, relatează Reuters.

Vucic, care s-a întâlnit cu liderul ucrainean la un summit al ţărilor din sud-estul Europei, în Albania, a oferit ajutor umanitar suplimentar şi a declarat că el crede că „doar dialogul constructiv şi soluţiile diplomatice pot aduce pacea”. Într-o postare pe Instagram, el a mulţumit, de asemenea, Ucrainei pentru că a fost una dintre puţinele ţări care s-au abţinut să recunoască provincia separatistă sârbă Kosovo.

Zelenski „a remarcat importanţa participării Serbiei” la punerea în aplicare a planului de pace al Ucrainei, care prevede retragerea trupelor ruseşti şi restabilirea graniţelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991. El a precizat, într-o postare pe X, că a discutat cu Vucic şi despre „provocările politice şi de securitate din Europa de Est”.

Anul trecut, un document clasificat al Pentagonului spunea că Serbia a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau că le-a trimis deja, în ciuda neutralităţii sale declarate în războiul din Ucraina şi a relaţiilor bune cu Moscova. Serbia a refuzat să sancţioneze Rusia, cu care are legături tradiţionale.

În comentariile sale, Vucic subliniază că trebuie să se ţină cont de legăturile slave ale Serbiei cu Ucraina. Refuzul Ucrainei de a recunoaşte Kosovo, a spus el, a făcut ca aceasta să fie „una dintre puţinele ţări care pot vorbi despre integritate teritorială, deoarece nu a călcat în picioare integritatea teritorială a altcuiva, ca majoritatea celorlalte”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: