Puiul și ouăle din Ucraina, noul măr al discordiei în UE

Sursa foto: Pexels

Mai ieftină, mai puțin reglementată, vinovată de „denaturarea concurenței„: carnea de pasăre ucraineană, ale cărei importuri în UE s-au dublat între 2021 și 2023, a devenit bestia neagră a crescătorilor europeni, scrie publicația franceză Liberation.

Păsările de curte provenite din Europa de Est au fost ținta recentelor proteste ale fermierilor din Franța, Germania și Polonia și sunt incluse pe lista de nemulțumiri ale agricultorilor francezi la Salonul Agriculturii, care a început sâmbătă, 24 februarie. Președintele Emmanuel Macron a anunțat chiar în februarie că dorește să „reglementeze” importurile de „păsări de curte mult mai ieftine din Ucraina […] menținând în același timp un grad ridicat de solidaritate cu Ucraina”.

În urma agresiunii ruse în Ucraina, Consiliul Uniunii Europene a adoptat în mai 2022 un regulament prin care se stabilește liberalizarea comerțului cu Kievul, ridicând temporar taxele vamale la importurile de mărfuri ucrainene în UE – carne de pasăre, ouă, zahăr, oleaginoase sau cereale. Bruxelles-ul dorește astfel să „susțină economia ucraineană într-un mod semnificativ”, invazia rusă „slăbind serios capacitatea Ucrainei de a desfășura comerț cu restul lumii”. În timp ce armata ucraineană suferă mai multe eșecuri pe front, iar campania pentru alegerile europene începe sub presiunea fermierilor furioși din întreaga Uniune, Parlamentul trebuie să voteze în săptămânile următoare prelungirea acestei măsuri cu încă un an, până în iunie 2025.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: