Paolo Taviani, maestru al cinematografiei italiene, a murit la vârsta de 92 de ani

Sursă foto: tida.ro
Sursă foto: tida.ro

Timp de decenii, inseparabilii fraţi Taviani s-au aflat în spatele unora dintre cele mai influente filme din cinematografia italiană, inclusiv capodopera „Padre Padrone”, care a câştigat Palme d’Or la Cannes în 1977. Vittorio a murit în 2018 la vârsta de 88 de ani, iar fratele său Paolo l-a urmat joi, la vârsta de 92 de ani.

„Odată cu Paolo Taviani, pierdem un mare maestru al cinematografiei italiene. Împreună cu fratele său Vittorio (care a murit în 2018, la vârsta de 88 de ani), a realizat filme de neuitat, profunde şi angajate, care au devenit parte din imaginarul colectiv şi din istoria cinematografiei”, a spus primarul Romei, Roberto Gualtieri, pe X.

Funeraliile ale lui Paolo Taviani, care a murit la Roma după o „scurtă boală”, vor avea loc luni în capitală, potrivit presei italiene.

Fraţii Taviani, care au format un duo rar în istoria celei de-a 7-a arte, au co-scris în total cincisprezece lungmetraje marcate de un stil foarte literar, amestecând istorie, psihanaliză şi poezie.

„Padre padrone”, care se traduce literal prin „Părintele şef”, este o adaptare a romanului autobiografic al lui Gavino Ledda despre un tânăr cioban care scapă de controlul despotic al tatălui său care, din necesităţi financiare, l-a obligat să abandoneze şcoala, lăsându-l analfabet până la vârsta de 20 de ani. „Paolo Taviani a fost jumătatea unui duo încântător (…) Împreună cu fratele său mai mare, Vittorio, un fel de graţie atingea filmele lor, cu rigoarea morală şi poezia lor inimitabile”, a comentat joi seară fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: