Cristian Pîrvulescu: Cred că România va reuși să își atingă obiectivele în privința OCDE, dar este un an dificil

CRISTIAN PÎRVULESCU.
SURSA FOTO: INQUAM / ILONA ANDREI

România a primit primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani, de când țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru a face parte din organizație, când a și înregistrat un real progres. Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, este cel care a făcut anunțul „vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică”.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit despre anunțul făcut de Marcel Boloș. Acesta a spus că este un răspuns bun, dar momentan suntem abia la început. Dacă România va intra în final în OCDE, atunci se va confirma faptul că avem o economie capitalistă funcțională, lucru care va aduce o serie de avantaje.

„Este un răspuns bun pentru că OCDE, apropo de finanțe, înseamnă în primul rând, în măsura în care vom accede în acest grup restrâns, va însemna de fapt o confirmare a statutului de economie capitalistă funcțională, iar lucrul acesta va presupune o serie de avantaje legate de ratingul de țară și de împrumuturile pe care le putem face. Sunt deci o serie de avantaje, dar ele depind în primul rând de capacitatea de a ține economia românească la un nivel performant. Aceasta a fost într-o situație foarte bună, dincolo de imaginarul colectiv care vede România într-o situație extraordinar de proastă.

Doar că nimic nu ne garantează că vom reuși. Momentan suntem la un început de drum, este un răspuns bun, dar nu e nici pe departe sfârșitul. Avem 26 de grupuri de lucru cărora trebuie să le răspundem. Este unul dintre primele răspunsuri pe care le avem de la acest grup al înalților funcționari, dar este o evaluare tehnică care se face continuu.

Eu cred că România va reuși să își atingă obiectivele aici, doar că este un an dificil. Noi am depășit toate predicțiile legate de deficit anul trecut, iar anul acesta e unul electoral în care e foarte greu să menții deficitul într-o limită cât de cât acceptabilă. Vor încerca să facă lucrul acesta și sper ca și anul acesta să putem să rămânem pe aceeași linie”, a spus Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

Un pas important pentru aderarea la OCDE

Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a anunţat că România a primit primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare la OCDE, pas pe care îl consideră „vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică”.

„Vă anunț că Ministerul Finanţelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget, a primit primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OECD. Evaluarea a vizat reformele întreprinse pentru a ne alinia la politicile și practicile #OCDE în domeniul guvernanței bugetare. De la eficientizarea cheltuielilor, capacitatea de a face față provocărilor bugetare și supravegherea eficientă a procesului bugetar, toate sunt principii cheie față de care ni se monitorizează atent progresele.

Un proces deloc ușor, aderarea la această organizație internațional este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică. Tocmai de aceea suntem pe deplin implicați și tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate. Aderarea nu este doar un obiectiv, ci o necesitate pentru progresul și bunăstarea românilor.

A fi parte a acestei din #OCDE nu înseamnă doar acces la expertiză de vârf într-o varietate largă de domenii, ci ne-ar deschide oportunități uriașe: atragerea investițiilor străine, stimularea inovației și creșterea competitivității sunt doar câteva dintre avantaje.

Precizez că #MF îndeplinește rol de punct focal pentru Comitetul pentru Afaceri Fiscale (CFA) și pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget (SBO)”, a scris Boloş pe pagina sa de Facebook.

În cursul acestei săptămâni, OCDE a aprobat primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget. Ministerul Finanțelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget obține astfel, primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE.

România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget la data de 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Ministerul Finanțelor la nivel de secretar de stat, Carmen Moraru, respectiv director general, Ioana Burlă.

„Suntem pe deplin implicați în procesul de aderare, tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate și suntem dornici să colaborăm cu experții OCDE pentru a ne alinia la cele mai bune politici și practici OCDE”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, în debutul evaluării.

Prezentarea delegației MF, în cadrul evaluării Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget a vizat reformele întreprinse de România din perspectiva alinierii la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare.

Au fost punctate progresele României prin raportare la cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:

  1. i) eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea și realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
  2. ii) capacitatea de a face față provocărilor bugetare existente și viitoare și de a aborda prioritățile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;

iii) acuratețea și accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparență și responsabilitate;

  1. iv) supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente și existența unor mecanisme de implicare a cetățenilor.

Ministerul Finanțelor îndeplinește rol de punct focal pentru Comitetul pentru Afaceri Fiscale (CFA) și pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget (SBO).

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: