Republica Moldova va fi reprezentată marți și miercuri la summitul NATO de la Vilnius de ministrul de externe Nicu Popescu, care va participa la o reuniune a miniștrilor de externe aliați în marja reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivelul celor 31 de șefi de state și de guverne euro-atlantice.
“Moldova este ferm angajată să aprofundeze în continuare cooperarea noastră cu Alianța și să lucrăm împreună pentru o mai mare stabilitate regională“, a transmis Popescu, într-un scurt mesaj pe Twitter.
După ce la reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București din noiembrie 2022 Republica Moldova a participat pentru prima dată prin ministrul său de externe, România va urmări să intensifice, precum la summit-urile precedente, menționarea R. Moldova în declarația finală a summitului, mai ales în contextul parcursului său european.
Republica Moldova va participa la nivel de ministru de externe pentru prima dată la un summit NATO după ce în 2016 a participat la nivel de ministru al apărării, scrie caleaeuropeana.ro.
Prezența Republicii Moldova la Vilnius, după cea de la București din noiembrie 2022, se va putea reflecta în creșterea sprijinului aliaților, inclusiv al României, pentru Chișinău și pentru eforturile de întărire a capacității de apărare și de modernizare a forțelor armate.
De altfel, potrivit obiectivelor validate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru summitul de la Vilnius, România va continua să acorde atenţie specială şi să încurajeze menţinerea angajamentului sporit al aliaţilor în raport cu partenerii vulnerabili din vecinătatea estică, în special Republica Moldova, președintele Iohannis subliniind recent că “securitatea Republicii Moldova şi cea a Ucrainei sunt conectate, securitatea celor două state fiind legată de securitatea transatlantică”.
La reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO din februarie, aliații au convenit asupra unui pachet consolidat de consolidare a capacităților de apărare pentru a sprijini dezvoltarea și modernizarea instituțiilor de apărare și securitate ale Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul securității cibernetice, al comunicării strategice și al instruirii și educației.
Amintim că miniștrii de externe din țările NATO, reuniți în premieră la București la acest nivel, au agreat la finalul lunii noiembrie a anului 2022 să intensifice sprijinul pentru partenerii din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova.
La summitul NATO de la Madrid din iunie 2022 cele 30 de state membre ale NATO au adoptat, la solicitarea “majoră” a României, pachete de sprijin și asistență pentru țările partenere Georgia și Republica Moldova, măsurile decise fiind gândite pentru a consolida reziliența acestor țări și a le menține independența.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News