AICPS recomandă evaluarea seismică a locuinţei

Sursă foto: Freepik

Evaluarea seismică a locuinţei pentru a afla nivelul de siguranţă al acesteia şi realizarea unui plan de evacuare în cazul unui cutremur, bazat pe informaţii din surse avizate, sunt primele două recomandări ale Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS) în ceea ce priveşte prevenţia în caz de seism.

„Cutremurul nu este ceva ce sperie doar locuitorii Bucureştiului, ci mai multe zone din ţară. De exemplu întregul fond construit extracarpatic prezintă condiţii de hazard seismic semnificative, însă cu o educare şi antrenare a oamenilor despre cum să acţioneze corespunzător efectele unui seism pot fi minimizate, mai ales din perspectiva pierderii de vieţi omeneşti. În România, există mai multe provocări, inclusiv resurse financiare limitate şi blocaje birocratice, conştientizare şi educaţie insuficientă în ceea ce priveşte prevenţia în caz de seism, atât în rândul populaţiei cât şi la nivelul autorităţilor competente. Profesioniştii AICPS militează pentru educare oamenilor în direcţia prevenţiei. Primele două recomandări ale unui inginer de structuri pentru un cetăţean preocupat de prevenţie ar fi să realizeze cu ajutorul unor specialişti, o evaluare seismică a locuinţei astfel încât să aibă o idee despre nivelul de siguranţă al acesteia şi să îşi facă un plan de evacuare în caz de urgenţă, bazat pe informaţii din surse avizate”, se arată într-o analiză realizată de AICPS privind siguranţa clădirilor din România în cazul unui cutremur.

Reprezentanţii AICPS susţin că deşi exista diverse instrumente normative care vin în sprijinul ierarhizării vulnerabilităţii seismice a clădirilor, inclusiv metode de evaluare rapidă, precum şi bugete pentru consolidări, raportul dintre clădiri reabilitate energetic şi clădiri consolidate seismic este de 100 de clădiri anvelopate la una consolidată.

„În prezent există reglementări care cer proprietarilor de clădiri să efectueze expertize periodice pentru evaluarea riscului seismic şi să consolideze clădirile, dacă este necesar. Autorităţile locale monitorizează aplicarea acestor reguli, iar guvernul oferă uneori sprijin financiar pentru aceste activităţi. Totuşi, există încă provocări în asigurarea aplicării eficiente a acestor măsuri şi în sensibilizarea publicului cu privire la importanţa securităţii seismice. Expertizarea şi mentenanţa clădirilor ar trebui să fie efectuate periodic, de obicei la intervale de 1-5 ani, în funcţie de vârsta, tipul şi starea clădirii. Inclusiv pentru clădirile noi, urmărirea în timp are un caracter continuu, conform şi cu reglementările tehnice în vigoare. În acelaşi timp exista diverse instrumente normative care vin în sprijinul ierarhizării vulnerabilităţii seismice a clădirilor, inclusiv metode de evaluare rapidă, precum şi bugete pentru consolidări. Din păcate însă raportul dintre clădiri reabilitate energetic (anvelopate) şi clădiri consolidate seismic este 100 de clădiri anvelopate la una consolidată”, se menţionează în analiza AICPS transmisă AGERPRES.

Pe de altă parte, directorii Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri demontează în analiza menţionată cele mai răspândite 5 mituri când vine vorba despre cutremur.

Primul dintre acestea: „Stând sub grindă vei fi în siguranţă” este fals, susţin reprezentanţii AICPS. „Acesta era aplicabil clădirilor vechi pe vremea când plăcile erau din lemn, acum sunt din beton, iar grinzile vor pârâi şi se vor fisura primele. Structurile moderne sunt proiectate de ingineri astfel încât energia indusă de acţiunea seismică să fie distribuită cât mai uniform în cât mai multe puncte mici ale construcţiei. Scopul nu este să crape ceva major ci să fie mici chestii de reparat cât mai uşor în diverse puncte ale construcţiilor”, menţionează specialiştii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: