Medici agresați de pacienți. OMS: Până la 38 la sută dintre lucrătorii sanitari au suferit violențe fizice

Sursă foto: Wikipedia

Creștere alarmantă a agresiunilor față de cadrele medicale în Italia. Incidentele s-au înmulțit odată cu pandemia, iar în unele regiuni, cazurile au crescut cu 20% față de anul trecut. Fenomenul a devenit însă o problemă și pe plan internațional, iar Organizația Mondială a Sănătății spune că până la 38 la sută dintre lucrătorii sanitari au suferit violențe fizice de-a lungul carierei.

Cei care lucrează în Unitățile de Primiri Urgențe se confruntă cel mai des cu agresivitatea verbală sau fizică a pacienților și a rudelor acestora.

Alberta Forgiarini – corespondent TVR în Italia: În fiecare an sunt înregistrate peste 1.600 de cazuri de agresiuni asupra cadrelor medicale în Italia, asta înseamnă peste 4 cazuri pe zi. Doar în regiunea Friuli, în ultimul an, cazurile au crescut cu aproape 20%.

Primii care au de-a face cu furia celor care se prezintă la spital sunt asistenții. Francesco a trecut printr-un astfel de episod, cu ruda unui pacient. Cazurile s-au înmulțit odată cu pandemia, care i-a făcut pe mulți să aibă o toleranță scăzută.

Sunt deranjate (n.r. cadrele medicale) de această intoleranță pe care o au, mai ales rudele, în a aștepta. Nu au răbdare, se întreabă de ce nu primesc vești sau de ce o consultație se prelungește.

Și la Udine, ca în multe spitale din Italia, cadrele medicale urmează cursuri pentru gestionarea conflictelor, la care învață metode de aplanare a situațiilor tensionate.

În unele spitale au fost instalate butoane de urgență, pentru ca polițiștii să intervină imediat. În altele, există posturi de poliție. Conform legii italiene, cine este la a doua abatere în cazul unei amenințări verbale sau comite o agresiune fizică la adresa sanitarilor, este cercetat penal. Psihologii spun că, tot mai des, autoritatea medicilor este pusă la îndoială.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: