Comisia Europeană anunță programe de cooperare ,în cadrul eforturilor de avansare a integrării în SCHENGEN

Sursa foto: politiadefrontiera.ro

Comisia Europeană a lansat programe de cooperare cu România și Bulgaria privind consolidarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, gestionarea migrației și intensificarea coordonării în cadrul Spațiului Schengen, în cadrul eforturilor de avansare a integrării în zona de liberă-circulație.

”Astăzi, Comisia Europeană lansează cu Bulgaria și România două Programe-cadru de cooperare la frontiere și în gestionarea imigrației, pe baza succesului pe care cele două state l-au înregistrat în implementarea proiectelor-pilot pentru accelerarea procedurilor de azil și repatriere (…)”, anunță Comisia Europeană.

”Bulgaria și România au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe și a imigrației. Prin intermediul Acordurilor-cadru de cooperare convenite astăzi, cele două țări vor contribui suplimentar la eforturile europene de abordare a securității frontierelor externe ale UE și a provocărilor generate de imigrație. Accentul se va pune pe susținerea consolidării măsurilor în domeniul gestionării frontierelor, a sistemului de azil și de primire a imigranților, a sistemului de returnare a imigranților, precum și pe intensificarea cooperării între poliție în Spațiul Schengen. De asemenea, vor fi demarate pregătirile pentru aplicarea noului Pact privind migrația și azilul în România și Bulgaria. Cadrul de cooperare ține cont de faptul că acquis-ul Schengen va fi aplicabil în totalitate în Bulgaria și în România, astfel încât de la 31 martie 2024 să fie eliminate controalele la frontierele interne aeriene și maritime”, subliniază Comisia Europeană.

În februarie, Guvernul Austriei a reiterat că se va opune în continuare admiterii României și Bulgariei în Spațiul Schengen la nivel terestru, cerând evitarea speculațiilor privind viitoarele etape ale extinderii zonei europene de liberă circulație.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: