VIDEO Adrian Câciu, la Puterea Știrilor – Despre bilanțul măsurilor luate în 2022 și 2023

Bilanțul măsurilor luate în 2022 și 2023, arată că acestea au fost benefice, a spus Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, în cadrul ediției de astăzi a emisiunii Puterea Știrilor.

„ Avem o inflație istorică, nu numai noi. Au avut-o toate statele din Europa și întregul mapamond. O inflație cum nu s-a mai văzut din 1970, când a fost marele marele puseu inflaționist la nivel mondial. E adevărat, noi am avut și inflații mai mari. În 2004, spre exemplu. Cei care sunt mai în vârstă au prins și inflații cu trei cifre, nu cu două cifre. Noi am zis: trebuie să acționăm asupra prețurilor care generează creșterea în cascadă a altor prețuri, a spus Câciu, referindu-se la energie, combustibil. Marea problemă în iarna 2021-2022 o reprezentau facturile la energie. Nu exista știre despre cum își vor mai putea plăti românii facturile și se prezentau facturi de zeci de mii de lei.”

Explicația, spune ministrul, este faptul că liberalizarea haotică din zona pieței de energie s-a bazat pe prețuri nu pe ofertă, prin urmare cei afectați au fost oamenii obișnuiți.

„Câțiva din piață au fost beneficiarii acelei explozii a prețurilor, iar cei mulți plăteau acest preț. Și statul până atunci cam stătuse cu mâinile în sun. (…) Pentru că inflația a crescut de trei ori în 2021-300% a fost inflația raportat la cum a început anul 2021 și cum s-a finalizat. Am intervenit, asupra prețurilor de energie. Cu greu, pentru că foarte mulți din coaliție spuneau: nu e bine că impactăm piața… Nu, rolul statului este să intervină nu numai atunci când piața nu mai funcționează. Și piața nu mai funcționează nu numai atunci când oferta se exprimă, ci când oferta sugrumă cererea, când practic te bagă în faliment. Pentru că ne băga pe toți în faliment și ca cetățeni și… Companiile ajunseseră la facturi de 12-13 de milioane de lei pe lună, de 10 ori mai mari decât cu un an înainte. Ar trebui să intervenim. Ceea ce s-a întâmplat ulterior pe adaosul  comercial la alimente, practic a fost o ajustare de 10 puncte procentuale în beneficiul companiilor și al cetățenilor. Adică, dacă nu s-ar fi intervenit, inflația ar fi fost peste 17%”, arată invitatul.

Altfel spus, ne aflam, la acel moment, extrem de aproape de o recesiune.

„Dar noi am evitat-o și o evităm și în acest an pentru că măsurile guvernamentale și, încă o dată ambele guverne, (…) pentru că am venit și cu prețurile la alimente… Pentru că, ce se întâmplă :  factura la curent o plătești o dată pe lună și te doare o dată pe lună. Însă prețul crescut al laptelui   îl simți în fiecare zi, prețul pâinii  – la fel, în fiecare zi. Este frustrant, după ce că nu ai un venit decent sau un venit ca afară, ca în alte țări, mai vezi și cum în fiecare zi cresc prețurile la alimente. Deci ar trebui să se intervină. Dacă nu s-ar fi intervenit în distorsiunile de piață, cu siguranță am fi avut această recesiune pe masă. Dar am evitat-o și în 2022 și în 2023”, spune ministrul.

Adrian Câciu a amintit în continuare de creșterea veniturilor, a pensiilor.

„La momentul acesta, am ajuns să avem un venit mediu net de 1.000 euro, o pensie medie de 500 euro. Companiile au avut poate cele mai bune rezultate în 2023. Ce înseamnă să ai cele mai bune rezultate înseamnă, de fapt, să faci un pic de rezervă pentru viitor. Momentul în care tu ai un randament bun înseamnă că te exprimi pe piață, care e funcțională. Înseamnă că tu vei putea ca anul viitor și anii următori să ai mai mulți bani puși deoparte pentru a putea în continuare să funcționezi. (…) În plus (…), trebuie să ai stabilitate politică și o coerență guvernamentală, adică măsurile pe care le iei trebuie să privească interesul economiei tale, și nu interese de grup, politice, indiferent că deranjez pe cineva din piața energiei, din piața alimentelor sau pe cineva din piața combustibilului”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: