ANALIZĂ Importanța Congresului PPE de la București. Ce câștigă România

Sursa foto: Captură video

Zilele acestea, la București are loc unul dintre cele mai importante evenimente europene de dinaintea alegerilor europarlamentare – Congresul Partidului Popular European. În cadrul Congresului PPE se va decide strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European, manifestul Partidului Popular European, dar şi alegerea principalului candidat al partidului, preşedinta Comisiei Europene, germanca Ursula von der Leyen, care urmează să fie desemnată în cadrul Congresului în mod oficial candidat pentru şefia Comisiei Europene.

Găzduit de Partidul Național Liberal (PNL), „evenimentul reprezintă o șansă pentru România de a-și consolida legăturile cu cei mai importanți lideri europeni”, așa cum a punctat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Ce câștigă România

România câștigă în primul rând prestigiu și reputație de pe urma găzduirii acestui eveniment european, așa cum a punctat și comisarul european din partea PNL, Adina Vălean. Desfășurarea acestuia în România, acolo unde Ursula von der Leyen ar urma să fie confirmată drept candidat la încă un mandat pentru șefia Comisiei Europene, indică și importanța mare pe care o are PNL în interiorul familiei Popularilor Europeni. România e în primele 5 state, alături de Germania, Italia, Spania și Polonia în ceea ce privește ponderea eurodeputaților în acest grup european.

În plus, desfășurarea acestui eveniment în România are la bază caracterul puternic pro-european al deciziilor luate de liberali în ultimii ani, reprezentând totodată un semn de solidaritate al UE cu România și cu celelalte state din vecinătatea războiului din Ucraina, așa cum puncta și eurodeputatul Siegfried Mureşan.

„Decizia celei mai mari familii politice europene de a veni la Bucureşti are la bază caracterul puternic pro-european al tuturor deciziilor luate de România şi de PNL în ultimii ani. Congresul PPE la Bucureşti reprezintă şi un semn de solidaritate al UE cu România şi cu statele aflate în vecinătatea războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Este un mesaj clar că liderii UE sunt alături de noi şi vor să ne sprijine şi mai mult”, a transmis europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European.

PPE a avut o contribuție uriașă în ultimii ani pentru dezvoltarea României. În cifre concrete, vorbim despre 9,4 milioane euro – dintr-un total de 28,5 miliarde euro – virați deja României prin PNRR de Comisia Europeană, bani obținuți inclusiv prin efortul liberalilor, alături de popularii europeni

PPE a asigurat totodată protecție pentru fermieri, încurajând producția internă și consumatorii români. Amintim că Liberalii și PPE au eliminat pe rând cerințele nerealiste de pesticide care riscau să falimenteze sute de mii de ferme, prevederea prin care 10% din teren trebuia lăsat nelucrat, interzicerea motoarelor cu ardere internă începând cu 2035 (cum ar fi diesel, GPL). Aceasta ar fi afectat iremediabil mediul privat din România și ar fi obligat cetățenii români să renunțe la mașini pe diesel și GPL. Pe de altă parte, amintim că grupul Renew a votat pentru interzicerea acestora.

PPE este totodată vocea oamenilor din zonele rurale. Popularii europeni sunt cei care, prin propuneri concrete, au susținut agricultura competitivă, revitalizarea zonelor rurale și investițiile în infrastructură. Mai mult, popularii europeni militează pe protejarea producției interne de bunuri importante pentru români, printre care cereale, carne de pasare, ouă, zahăr, ulei și miere.

În fine, mai merită amintită o altă temă de interes în acest mandat al europarlamentarilor PPE în Parlamentul European, ca cel mai important grup politic – siguranța online. PPE este campion al protejării copiilor de conținut online care le afectează sănătatea fizică și psihică, așa cum transmit liberalii.

În concluzie, Congresul de la București este cel mai important eveniment politic de la nivel european dinaintea alegerilor europarlamentare. Faptul că acest eveniment este organizat în România arată importanța PNL în interiorul familiei popularilor europeni și aduce țării prestigiu.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: