Ce decizii s-au luat la ultimele trei congrese PPE. Întâlnirea de la București, cea mai importantă din ultimii 10 ani

Sursa: captură video

Zilele următoare, Bucureștiul va fi capitala popularilor europeni. Aceștia vor participa la un Congres la care se va decide și susținerea oficială a Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat la șefia Comisiei Europene. În ultimii 10 ani, popularii europeni au organizat trei congrese importante, iar cel de la București este al patrulea eveniment. Iată care au fost principalele congrese și ce decizii s-au luat în trecut.

Congresul PPE de la Madrid (2015)

Congresul PPE din 2015 a avut loc într-un moment critic pentru Uniunea Europeană. Problemele economice și crizele din zona euro au fost printre subiectele de mare interes. Liderii PPE au discutat despre abordările comune pentru a gestiona aceste provocări și pentru a-și consolida poziția în cadrul UE.

Una dintre temele majore de discuție la Congresul de la Madrid din 2015 a fost legată de politica comună de apărare a UE. Politica de apărare comună a reprezentat un proiect important european încă de la începuturile Uniunii Europene, dar lipsa unui consens la nivel european a dus la incapacitatea implementării unui astfel de proiect.

La începutul lui 2015, președintele Comisiei Europene de la vremea respectivă, Jean-Claude Juncker, reitera ideea înființării unei armate europene pentru a face față Rusiei care la vremea respectivă anexase Crimeea de la Ucraina. Deși liderii PPE au discutat acest subiect la Madrid, nu a fost luată nici o decizie în afara unei declarații strategice de intenție. Totodată, membrii PPE adunați la Madrid au adoptat o rezoluție de urgență privind migrația, o problemă care devenea tot mai presantă în acel moment.

Congresul PPE de la Zagreb (2019)

Evenimentul de la Zagreb a avut loc în contextul alegerilor europarlamentare din 2019, care le-a adus popularilor europeni locul I în Parlamentul European. În contextul schimbărilor politice și a presiunilor crescânde asupra Uniunii Europene, Congresul a servit pentru consolidarea unității între partidele membre ale PPE.  Asta cu atât mai mult cu cât înaintea congresului liderii popularilor europeni au luat decizia excluderii FIDESZ din PPE. Partidul de guvernământ din Ungaria fusese exclus ca urmare a derapajelor antidemocratice.

Congresul PPE de la Zagreb l-a ales pe Donald Tusk ca noul său președinte și a aprobat rezoluția „Viziunea PPE pentru o planetă durabilă”. Tot în 2019, Ursula von der Leyen a devenit  președintele Comisiei Europene.

Congresul PPE de la Rotterdam (2022)

Liderii EPP s-au reunit din nou în 2022 la Rotterdam. La acest congres, popularii europeni l-au ales pe Manfred Weber în funcția de președinte al PPE, în locul lui Tusk, și pe Thanasis Bakolas în funcția de secretar general al PPE. De asemenea, delegații au aprobat Documentul Congresului PPE: „Europa pe care dorim să o construim, subliniind valorile noastre și răspunzând noilor provocări”.

Noul președinte al PPE spunea că își propune să recâștige încrederea alegătorilor în contextul crizei economice. Weber a încercat să revigoreze grupul după multiplele pierderi electoral și a reușit să mențină rolul central al popularilor europeni la nivelul UE.

La Congresul de la București, popularii europeni vor încerca să se mobilizeze în contextul alegerilor europarlamentare de anul acesta și al confruntării pentru șefia Comisiei Europene. Din acest punct de vedere, congresul PPE de la București s-ar putea dovedi a fi mai important decât ultimele trei astfel de evenimente organizate de popularii europeni.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: