Paul Whelan, deţinut în Rusia, afirmă că moartea lui Navalnîi în închisoare este „extrem de îngrijorătoare” pentru el

Sursa foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Fostul puşcaş marin Paul Whelan, deţinut în Rusia de mai bine de cinci ani, a declarat, pentru CNN, că moartea opozantului Aleksei Navalnîi în închisoarea rusă luna trecută este „extrem de îngrijorătoare” pentru el.

„Nu pot spune prea multe din motive evidente, dar un lucru pe care îl voi spune este că dacă pot ajunge la el, pot ajunge şi la mine”, a declarat Whelan, care a sunat la CNN în timp ce îşi petrecea încă o zi de naştere în tabăra de prizonieri îndepărtată din Mordovia.

„Este extrem de îngrijorător faptul că cineva ca Navalnîi ar muri în circumstanţe suspecte, dar este, de asemenea, extrem de îngrijorător pentru mine că acesta este genul de lucruri care se întâmplă”, a spus el.

„Dacă sunt dispuşi să se confrunte cu repercusiunile lumii pentru că au închis pe cineva ca Navalnîi, nu se vor gândi de două ori înainte de a aresta pe cineva ca mine, iar apoi vor da vina pe Statele Unite pentru că nu s-au deranjat să mă recupereze în cinci ani”, a mai spus el.

„Aşa că, atunci când am spus în trecut că mi s-a semnat condamnarea la moarte, la acest gen de lucruri mă refer”, a adăugat el.

După cum a relatat CNN luna trecută, existau discuţii timpurii în curs de desfăşurare între Statele Unite şi Germania care implicau un schimb de prizonieri pentru Navalnîi şi cetăţeni americani, potrivit unui oficial occidental, dar nu a fost făcută nicio ofertă oficială înainte de moartea lui Navalnîi.

Whelan a fost arestat la Moscova în decembrie 2018 şi încarcerat în baza unor acuzaţii de spionaj pe care le-a negat constant şi vehement. El a fost condamnat la 16 ani de închisoare în iunie 2020. El a fost desemnat ca fiind deţinut pe nedrept de către Departamentul de Stat al SUA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: