Stoltenberg: NATO nu a observat nicio deplasare a mercenarilor Wagner în Belarus

Sursă foto: nato.int
Sursă foto: nato.int

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat nicio deplasare a mercenarilor din gruparea paramilitară rusă Wagner în Belarus, anunţă marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

”Până acum nu am văzut nicio desfăşurare sau deplasare a unor forţe Wagner în Belarus, dar bineînţeles că urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă”, a declarat presei Stoltenberg înaintea începerii summitului NATO la Vilnius.

NATO este ”pregătită” să se apere împotriva oricărei eventuale ameninţări, a subliniat el.

Locul în care se află şeful Wagner Evgheni Prigojin face obiectul multor speculaţii, după rebeliunea sa efemeră de la 24 iunie.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a mediat un acord prin care Prigojin să se exileze în Belarus, însă a anunţat săptămâna trecută că acesta nu se afla pe teritoriul belarus.

Preşedinţii Lituaniei, Poliniei şi Letoniei au scris săptămâna trecută o scrisoare secretarului general al NATO şi liderilor Alianţei în care-i avertizau despre ameninţarea pe care o reprezintă ”acţiunile agresive ale Rusiei şi evoluţia situaţiei în Belarus”.

Potrivit Grupului de Comunicare al preşedinţiei lituaniene, cei trei lideri au subliniat că ”mutarea grupării ruse de mercenari Wagner şi a lideului ei Evgheni Prigojin în Belarus ar putea genera riscuri la adresa stabilităţii politice în Belarus şi, în consecinţă, o eventuală pierdere a controlului asupra armamentului nuclear”.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak anunţa vineri pe Twitter că peste 1.000 de militari şi aproximativ 200 de unităţi de echipament din cadrul celor de a 12-a şi a 17-a Brigăzi Mecanizate încep să se mute către estul” Poloniei.

”Aceasta este o dovadă a voinţei noastre de a răspunde tentativelor de destabilizare în apropierea frontierei” Poloniei, sublinia el.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: