EMA: rapoarte îngrijorătoare privind Ozempic și Saxenda

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a demarat o investigație privind posibile complicații apărute în urma administrării medicamentelor pentru slăbit Ozempic și Saxenda.

Acest lucru vine ca urmare a urmare a sesizării Agenției Islandeze pentru Medicamente potrivit căreia aceste substanțe ar putea fi asociate cu gânduri sinucigașe.

În timp ce Saxenda, care conține ingredientul activ liraglutidă, promovează pierderea în greutate, Ozempic este recomandat adulților cu diabet de tip 2, ca supliment pentru dieta asociată cu exercițiile fizice.

Comitetul de evaluare a riscurilor (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA,) care efectuează această evaluare, va decide dacă și alte tratamente din aceeași clasă de medicamente trebuie supuse analizei.

Investigația EMA a fost declanșată după ce Agenția Islandeză pentru Medicamente a trimis un avertisment cu privire la trei cazuri. În două cazuri, persoanele au avut tendințe suicidare în timp ce foloseau Saxenda și Ozempic. Cel de-al treile caz se referă la o persoană care a acuzat tendințe de autoagresiune în timp ce urma tratamentul cu Saxenda.

Postările de pe rețelele de socializare, adesea ale unor celebrități care pierd mult în greutate cu ajutorul acestor medicamente, au dus la o cerere mare pentru acest tip de tratament.

În cazul în care EMA are suspiciuni cu privire la unul dintre aceste medicamente, Agenia poate lua măsuri, inclusiv suspendarea autorizației de vânzare  sau retragerea de pe piață.

Autor: Charles Szumski. Sursa: euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: