Congresul PPE, sub semnul securității. Ce spun politicienii români despre securitatea energetică

Sursa foto: PNL

Congresul PPE, a doua zi. Mesajul pe care l-a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Congresul Partidului Popular European, care a avut loc miercuri și joi la București, a fost unul axat, în primul rând, pe securitate. Și când vorbim despre securitate ne gândim și la securitatea energetică.

„Trebuie să gândim protecţia mediului, economia şi energia ca pe un singur lucru”, a transmis candidata unică a PPE in discursul pentru conducerea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Despre securitate energetică a vorbit, pentru PS News, Oana Ozmen, secretar al Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

deputat PNL
Sursa foto: media.pnl.ro

“Ne bucurăm că o avem astăzi alături pe Ursula von der Leyen și pe toată familia grupului PPE. De ce? Este dovadă că suntem hotărâți să câștigăm aceste alegeri și să fim o voce puternică în noul Parlament European. M-a bucurat că s-a vorbit despre securitatea energetică, despre investițiile pe care trebuie să le facem pentru a utiliza tehnologii noi și pentru a utilize combustibilul, cum este hidrogenul. Este un semn puternic pe care îl dă (n.r. Ursula von der Leyen), mai ales că vrea să unifice în această perioadă, toate opiniile divergente, să ne țină uniți în marea familie europeană și să facă din energie un subiect puternic de actualitate”.

Reindustializarea Europei în climat de pace

“Investițiile pentru a reindustializa Europa despre care vorbește este ceea ce ne dorim, dar nu în ultimul rând, după cum a spus, trebuie să existe un climat de pace, un climat în care legea domnește și un climat în care drepturile omului sunt respectate.

Sigur, trebuie avut în vedere și situația altor domenii. S-a vorbit despre domeniul industrial, metalurgie, industria cimentului, a materialelor de construcții care trebuie să se decarbonizeze și atunci este clar că trebuie să punem în balanță astfel încât tranziția să fie cât se poate de facilă pentru aceste sectoare”.

România-1 miliard euro pentru hidrogen

“România este întotdeauna hotărâtă să-și îndeplinească obiectivele. De ce? Pentru că prin PNRR avem fonduri alocate pentru procesul de decarbonizare. Numai pentru hidrogen avem 1.000.000.000 euro. Sigur, avem nevoie și de proiecte. Doamna Von der Leyen este cea care a susținut înființarea băncii hidrogenului și astfel putem utiliza inclusiv fondurile disponibile prin această bancă”, a conchis Oana Ozmen.

Congres PPE la București

Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care s-au numărat și preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni, s-au reunit miercuri şi joi în congres la Bucureşti.

În prima zi a reuniunii, miercuri, Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, manifestul care solicită aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen, după ce delegaţia austriacă a Partidului Popular la putere a renunţat să mai voteze împotrivă. În manifestul adoptat de PPE se menţionează că este nevoie „de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre”.

A doua zi a Congresului PPE: Ursula von der Leyen, actuala preşedintă a Comisiei Europene, a fost desemnată candidata PPE pentru un nou mandat la preşedinţia CE. Candidatura ei a fost aprobată cu 400 de voturi pentru şi 89 împotrivă, din cele 489 de voturi valabil exprimate. Alte 10 voturi au fost anulate.

Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forţă politică în Europa, a spus Klaus Iohannis, în discursul în Congresul PPE „Sunt convins că acest congres va revalida valorile noastre democratice, care pun în centru libertatea, statul de drept şi demnitatea umană. Sunt sigur că vom găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfăşoară chiar la graniţele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ”, a declarat Iohannis.

 

Minutul 8 ( Oana Ozmen deputat PNL)

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: