Prețul aurului este în creștere. Valori-record s-au înregistrat în primele zile ale lunii martie

aur
Sursa foto: Unsplash

Prețul aurului crește de la o zi la alta și a încheiat săptămâna cu un record istoric. Pe fondul războiului din Ucraina și a conflictului din Orient, tot mai mulți oameni vor să își protejeze economiile sau să facă profit. Pentru asta aleg metalul galben. Bijutierii admit că pentru lingourile de aur comenzile vin pe bandă rulantă în ultima vreme.

Banca Națională a României a anunțat vineri că gramul de aur s-a scumpit cu 33,58 de bani, ceea ce înseamnă o creștere de 0,11%. Cu o zi în urmă, se înregistrase o nouă valoare-record. De altfel, prețul aurului a început să crească de la începutul lunii martie şi a doborât patru recorduri în câteva zile.

Karl Heinz, președintele Patronatului Bijutierilor din România: Acest fenomen este după părerea mea datorită faptului că noi avem o incertitudine geopolitică pe de o parte și pe partea cealaltă, cu siguranță, se știe deja că mari bănci au probleme și aceste lucruri conduc în investiția în aur. Ceea ce a crescut semnificativ este cererea de aur investițional, înseamnă înainte de toate lingouri, văd asta la producătorii de lingouri.

Tot mai mulți romani se gândesc serios la metalul galben. Cred că e o formă de protecție împotriva inflației și o modalitate de a obține profit în timp.

În decursul istoriei a fost un material rar, un material nobil și e firesc să fie monedă de schimb, dar nu numai aurul, ci și argintul și rubinele și pietrele prețioase, a spus un bărbat.

Experții se așteaptă ca prețul aurului să mai crească până la finalul anului după ce piața a fost în stagnare vreme de un deceniu.

Cererea globală de aur a înregistrat anul trecut o creștere de 3% față de anul 2022, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului. Anul acesta, cererea a sporit pe fondul situației de securitate din regiune și a conflictului din Fâșia Gaza.

Specialiștii cred că e un moment bun ca statul să susțină exploatările de minereu.

Ștefan Marincea: Este oricând rentabil să redeschidem exploatările, dar nu numai de aur, toate exploatările de tip aurifer și nu numai aurifer. Se vorbește foarte mult despre aur, nu se vorbește de modificarea legislației europene. Sunt minereuri mai scumpe decât minereul de aur.

Dezvoltarea economiei americane este factorul principal ce influenţeaza preţului aurului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: