Virgil Popescu vrea un loc pe lista PNL-PSD pentru europarlamentare. Coaliția, o nouă întâlnire decisivă

INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, vrea un loc pe lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Anunțul a fost făcut chiar de ex-ministrul Energiei, într-o declarație pentru PS News.

„Îmi doresc de foarte mult timp, de când am plecat de la Ministerul Energiei, să candidez la alegerile europarlamentare. Evident, vom vedea ce se va întâmpla. Sunt foarte mulți colegi foarte buni care doresc să candideze pe lista de europarlamentare. Evident că avem și alegeri locale și președinte de filială. Trebuie să ne focusăm pe organizarea alegerilor locale, urmează prezidențialele, parlamentarele. Așa că avem foarte mult de lucru în această perioadă. Cred că în Parlamentul European în următorii 5 ani se vor defini liniile strategice ale viitorului Europei, și implicit al României.

Cu cât suntem mai mulți oameni pregătiți pe domenii, care știu domeniile și care pot să ajute și să promoveze interesele României acolo, cu atât România va avea de câștigat. În domeniul  economic, domeniul energiei pe care le-am gestionat, cred că pot să ajut România mult mai mult decât de aici. (…)  Sigur, și în Parlamentul României se fac legi pentru țară, dar să nu uităm că, totuși, multe directive vin după ce sunt negociate în Parlamentul European, Consiliul de Miniștri, Consiliul European și apoi vin către către noi să le implementăm și este foarte bine să avem oameni acolo, o echipă puternică și a PNL-ului și a PSD-ului care să pună pe primul loc interesul național”, a declarat Virgil Popescu, în exclusivitate pentru PS News.

Virgil-Daniel Popescu este deputat PNL, ales în legislaturile 2016-2020 și 2020-2024, a ocupat funcția de ministru al Energiei între 4 noiembrie 2019 până pe 15 iunie 2023.

A mai deținut funcție de conducere la Ministerul Economiei, fiind secretar de stat în perioada noiembrie 2013-februarie 2014. Este doctor în științe economice și absolvent al Colegiului Superior de Securitate Națională și Colegiului Național de Apărare. Are o avere însemnată.

Potrivit CV-ului său, este conferențiar universitar, începând cu 2008, la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. În 2016 a fost ales deputat. Este vicepreședinte în comisia pentru industrii din Camera Deputaților.În perioada august 2013-octombrie 2013 a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. În perioada 2007-2008 a fost secretar de stat la Departamentul pentru Dialog Social din cadrul Guvernului.

Între 2001 și 2008 a fost lector universitar la Universitatea din Craiova. Între 1997 și 2001 a fost director la Petrom, sucursala PECO Mehedinți.

Între 1993 și 1997 a fost asistent universitar la Universitatea din Craiova.

Studii: Are o diplomă de inginer obținută la Facultatea de Automatică din București, o diplomă de doctor obținută la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice, și o diplomă de master la Universitatea din Craiova.

De asemenea, are o diplomă de absolvire în 2006 a unui curs de securitate și apărare națională la Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare “Carol I”. O diplomă asemănătoare a fost obținută și în 2008 la Colegiul Superior de Securitate Națională, Academia Națională de Informații Mihai Viteazu.

Declarația de avere. Deține multe proprietetăți, multe dintre ele fiind din moșteniri și partaj succesoral: șase terenuri intravilane în Drobeta Turnu Severin și într-un sat din Mehedinți, trei terenuri forestiere și 7 terenuri agricole. De asemenea, deține o casă de locuit, o casă de vacanță și două apartamente, dintre care unul în București.

În declarația de avere sunt trecute și două contracte cesiune din 2018 de 37.950 euro, respectiv 13.800 euro.

Deține 26 de conturi bancare, în lei, dolari și euro, și cu sume mai mici, dar și mai mari care ajung până la 60.000 euro. De asemenea, deține acțiuni la 14 societăți, printre care și Petrom. În declarația de avere sunt trecute și șase împrumuturi de sute de mii de lei acordate unor firme: Automotors SRL, PJIMM MH, Vilaro Design și Rolavist SRL. Are datorii la bănci de 150.000 euro, 11.980 lei și 13.800 lei.

La venituri sunt trecute indemnizația de deputat (125.376 lei) și salariul de conferențiar universitar (55.811 lei), dividende de 2.999 lei de la SC Lavist SRL. De asemenea, soția are venituri din salariu și dividende la Vilast Consult SRL.

Coaliția discută luni lista comună pentru europarlamentare și Primăria Capitalei

Coaliția de guvernare se va reuni luni, urmând să negocieze lisa comună pentru alegerile europarlamentare, dar și pentru Primăria Capitalei și primăriile de sector, după ce discuțiile programate duminică s-au amânat. Cele două formațiuni din coaliție așteaptă rezultatul sondajelor interne.

La Primăria Generală a Bucureștiului, PNL îl susţine pe actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, care şi-ar fi început deja campania informală împotriva primarului Nicuşor Dan.

În calcul este luat şi fostul internațional de fotbal Ionuţ Lupescu, conform unui anunţ recent al liderului PNL Nicolae Ciucă, care a precizat despre fostul directorul tehnic din cadrul UEFA (Uniunea Ascociațiilor de Fotbal din Europa) că este testat în sondajele interne ale liberalilor.

În PSD, fostul primar Gabriela Firea a anunţat deja că ar avea susţinerea organizaţiei București, precum şi susţinerea organizaţiei de femei a PSD București.

Vineri (8 martie) în coaliție, cele două formațiuni au analizat și potențialii candidaţi la alegerile europarlamentare şi locale. Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, ar fi favorită să fie prima pe lista comună a celor două partide la europarlamentare.

Pe lista comună s-ar mai putea regăsit, potrivit sursei citate, din partea PSD – Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu și din partea PNL – Rareș Bogdan, Siegfried Mureşan, Dan Motreanu.

Amintimcă, alegerile europarlamentare și cele locale vor avea loc la aceeași dată, 9 iunie, după ce Guvernul a aprobat vineri Ordonanţa de urgenţă care le comasează.

Perioada electorală pentru alegerile din iunie va începe pe 12 martie 2024 şi se va încheia în maxim trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, potrivit Ordonanței de Urgență.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: