NATO – Acordul de aderare a Suediei este un „mesaj” pentru Putin

Rusia nu poate împiedica NATO să accepte noi membri, a declarat Alianța, în contextul pregătirilor pentru aderarea Suediei și, într-o zi, a Ucrainei, titrează EUObserver

„Acesta este un mesaj foarte clar trimis Rusiei și președintelui Putin: ușa NATO rămâne deschisă, fiind la latitudinea aliaților să decidă asupra extinderii. Moscova sau Putin nu au drept de veto în ce privește extinderea NATO”, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, marți, în cadrul summitului de la Vilnius.

Declarația lui Stoltenberg vine după acordul dintre Turcia și Suedia, care a deschis calea aderării la NATO a celei din urmă. „Așteptăm cu nerăbdare să primim Suedia ca membru cu drepturi depline al Alianței, pe baza acordului la care am ajuns aseară”, a spus el.

Finlanda a aderat deja la NATO în aprilie, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, chiar dacă unul dintre motivele invocate de Rusia pentru războiul său a fost acela de a opri extinderea Alianței.

Și Ucraina a făcut primele demersuri spre aderare, acestea intrând în vigoare după încheierea războiului. În această chestiune, aliații sunt de acord să accelereze procedura de aderare și să lanseze un nou format diplomatic, Consiliul NATO-Ucraina, pentru derularea discuțiilor.

NATO „va adresa Ucrainei o invitație de a se alătura Alianței atunci când Aliații vor fi de acord și când toate condițiile vor fi îndeplinite”, se arată în concluziile summitului.

„Aliații au fost de acord că, în timpul unui război în plină desfășurare, nu este momentul pentru a face din Ucraina un membru cu drepturi depline al Alianței”, a declarat Stoltenberg.

Turcia și Ungaria au fost singurii aliați ai NATO care, inițial, nu au ratificat aderarea Suediei. În urma unui acord între Turcia și NATO, însă, acest lucru s-a schimbat, Ankara promițând că va face ratificarea „cât mai curând posibil”. Ungaria s-a angajat, de asemenea, să facă același lucru.

Acordul a fost încheiat în schimbul unei cooperări mai strânse a Suediei și a NATO cu Turcia în materie de combatere a terorismului. Potrivit diplomaților, acordul include, de asemenea, o decizie a SUA de a vinde avioane de luptă F-16 Turciei și accelerare a planurilor pentru un acord de liber-schimb și de eliminare a vizelor între UE și Turcia.

Anterior, Turcia a ratificat aderarea Finlandei. Ungaria poate convoca un vot rapid cu un preaviz de 48 de ore.

Autor: Andrew Rettman. Sursa: euobserver.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: