Asociațiile LGBT cer modificarea limbii române prin introducerea formei neutre de gen cu „x” la finalul cuvintelor

Sursa foto: pexels

Un grup de activiști queer propune introducerea unei noi terminații pentru cuvintele din limba română, „x”, care să înlocuiască genurile gramaticale masculin/feminin. Membrii comunității văd în această idee o modalitate de acceptare a persoanelor care nu se asociază niciunui sex și de înțelegere mai bună a acestora. Pentru unii, ideea are chiar și miză politică – „demasculinizarea limbii române”, iar propunerea a stârnit o dezbatere vie în mediul online.

„În căutarea unei forme neutre de gen în limba română, mai multe grupuri și activistx queer propun folosirea terminației în «x», care să înlocuiască terminațiile genizate pentru substantive, adjective sau pronume. Utilizarea formei cu «x» are mai multe funcții. Pe de-o parte, deschide posibilitatea unui limbaj mai incluziv pentru persoane pe spectrul non-binar, care se identifică în afara genului masculin sau al celui feminin. În același timp, este o propunere de formă neutră care nu e, automat, masculină. Dacă, în mod «standard», în limba română folosim «grupul de prieteni» atunci când nu știm genurile persoanelor din grup, am putea folosi, în loc, «grupul de prietenx», ca formă neutră, care include și persoanele non-binare din grup.”

Așa își începe argumentația autorul unui text publicat pe Cutra.ro, o platformă online „unde vocile queer feministe se exprimă”, potrivit descrierii de pe site. Textul pledează pentru introducerea unei noi forme neutre de gen în limba română, care să nu facă distincția între genul masculin și genul feminin al cuvintelor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: