POLITICO – Principalii actori implicați în lupta pentru restaurarea naturii

 Propunerea UE de reabilitare până în 2050 a ecosistemelor afectate are o ultimă șansă în sesiunea plenară a Parlamentului European, care va avea loc azi. Se preconizează că votul va fi la limită.

În cazul în care textul nu va fi adoptat, aceasta va fi prima legislație majoră privind Pactul Verde care va eșua în Parlament – dând astfel câștig unei campanii conservatoare de blocare a legislației de mediu înainte de alegerile europene din 2024.

De luni de zile, susținătorii și oponenții legii au făcut schimb de critici pe rețelele de socializare, în sesiunile comisiei și în conferințele de presă.

Înaintea votului, POLITICO analizează principalii actori din lupta privind eliminarea sau aprobarea Legii privind restaurarea naturii.

 

OPONENȚII

  1. Manfred Weber, Partidul Popular European (PPE)

PPE a condus un demers continuu de eliminare a legislației, argumentând că aceasta va avea consecințe negative pentru agricultorii din blocul comunitar, deoarece ar scoate terenurile din producție și ar pune în pericol securitatea alimentară.

Liderul grupului, Manfred Weber, s-a numărat printre cei mai vocali opozanți ai proiectului de lege, profitând de dezbatere pentru a prezenta grupul său ca fiind cel care apără interesele agricultorilor la Bruxelles.

Rivalii politici l-au acuzat că a folosit tactici discutabile pentru a se asigura că eurodeputații săi votează împotriva legislației în comisiile pentru agricultură, pescuit și mediu, inclusiv aceea de înlocuire a membrilor obișnuiți cu alții dispuși să se conformeze – acuzații pe care Weber le-a negat.

Liderul PPE susține că grupul său este pregătit să se implice în elaborarea legislației – în cazul în care Comisia va veni cu o nouă versiune. „Acesta nu este momentul potrivit pentru a elabora acest act legislativ”, a declarat Weber luna trecută.

 

  1. Grupuri de dreapta și câțiva liberali

Grupul conservator al lui Weber și-a găsit aliați la dreapta spectrului politic, printre eurodeputații aparținând grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și grupului de extremă-dreapta Identitate și Democrație. PPE a găsit sprijin și în rândul legislatorilor de la  Renew Europe. Aproximativ o treime din grupul liberal – majoritatea eurodeputaților olandezi, nordici și germani – vor vota miercuri împotriva proiectului de lege, în principal din cauza preocupărilor naționale.

 

  1. Lobby-uri în industria de profil

Diferite grupuri de lobby s-au pronunțat, de asemenea, împotriva legislației, inclusiv cele care îi reprezintă pe pescarii, silvicultorii și agricultorii europeni.

Cel mai influent grup de lobby agricol, Copa-Cogeca – acuzat că reprezintă interesele marilor corporații în detrimentul fermelor mai mici – a insistat asupra ideii că împovărarea fermierilor cu noi obligații ecologice, în timp ce aceștia se confruntă cu impactul războiului din Ucraina și cu creșterea prețurilor la energie, le va amenința mijloacele de trai.

 

Citește și Realitatea din spatele celui mai influent grup de lobby al fermierilor din Europa

 

  1. State membre sceptice

Mai multe țări din UE au intervenit în dezbatere, avertizând că noile măsuri ar dăuna  sectoarelor agricole și forestiere, drepturilor de proprietate ale oamenilor și procedurilor de autorizare a proiectelor de energie regenerabilă.

Țările de Jos au fost deosebit de vehemente împotriva proiectului de lege. Alte țări sceptice sunt Polonia, Italia, Suedia, Finlanda și Belgia.

 

SUSȚINĂTORII

 

  1. Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene

Frans Timmermans, liderul UE pentru Pactul Verde, s-a aflat în prima linie a efortului de menținere a normelor privind natura, confruntându-se cu deputații PPE în timpul discuțiilor din comisia parlamentară și denunțând declarațiile înșelătoare răspândite de oponenții proiectului de lege.

El a insistat în repetate rânduri asupra faptului că legislația este menită să ajute fermierii pe termen lung, deoarece urmărește să îmbunătățească calitatea solului și a apei, precum și să întărească capacitatea de rezistență împotriva dezastrelor naturale precum inundațiile, seceta și incendiile de pădure.

De asemenea, acesta a insistat asupra faptului că nu va exista o altă versiune a acestui proiect de lege, așa cum a cerut PPE.

 

  1. Grupurile de stânga din Parlament – și majoritatea liberalilor

Socialiștii și Democrații (S&D) de centru-stânga din Parlament, Verzii, Stânga și o parte din Renew Europe au fost susținători vocali ai propunerii Comisiei.

Pierderea biodiversității și schimbările climatice sunt două fețe ale aceleiași monede, a declarat Mohammed Chahim, vicepreședinte al S&D.

Grupul Renew a rămas divizat pe această temă, dar o majoritate a susținut un acord de compromis înainte de votul de miercuri pentru a încerca să convingă unii deputați PPE să schimbe tabăra și să adune suficient sprijin în favoarea legislației.

 

  1. Teresa Ribera, ministrul Mediului din Spania

Ministrul spaniol al mediului s-a pronunțat în favoarea propunerii, apărând importanța acesteia atât la nivel național, cât și la nivelul UE, ca mijloc de creștere a rezilienței la dezastrele naturale și la efectele climatice, cum ar fi seceta.

Alături de Spania, 19 țări ale UE, inclusiv România, au susținut adoptarea unei poziții comune asupra textului în luna iunie.

 

  1. Marile companii și băncile

O serie de multinaționale – printre care Nestlé, Coca-Cola și Unilever – au cerut deputaților europeni să susțină legislația, argumentând că refacerea naturii este bună pentru afaceri.

Potrivit acestora, noile norme vor stimula producția alimentară a UE pe termen lung, deoarece vor contribui la combaterea declinului polenizatorilor și la creșterea absorbției de CO2 din atmosferă, reducând impactul asupra climei.

Owen Bethell, manager senior pentru afaceri publice globale privind impactul asupra mediului la Nestlé, a subliniat că trebuie abordate preocupările agricultorilor și a susținut că aceștia ar trebui să primească sprijin pentru a se adapta la noile norme. „Dar, pe termen scurt, cred că este important să menținem ritmul acestei legi, deoarece trimite semnalul corect, că trebuie să se producă schimbări”, a spus el.

Argumentul că natura este bună pentru afaceri a fost susținut și de Frank Elderson, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, care a avertizat: „Distrugeți natura și veți distruge economia”.

 

  1. Oameni de știință și ONG-uri

Peste 6.000 de oameni de știință au sprijinit planul de restaurare a naturii al Comisiei, argumentând că ecosistemele sănătoase vor stoca emisiile de gaze cu efect de seră și vor contribui la obiectivul UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Activiștii ecologiști au condus, de asemenea, o campanie intensă de convingere a legislatorilor să susțină propunerea, organizând proteste și aducând argumente pentru a contracara versiunea PPE pe rețelele de socializare.

 

OBSERVATORI

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, membră a PPE, a rămas în mod evident tăcută pe această temă, în ciuda apelurilor tot mai numeroase de a se implica și de a contribui la salvarea proiectului de lege.

Situația este o capcană pentru oficialul german: proiectul de lege privind protecția naturii face parte din Pactul Verde, pe care a mizat reputația și realegerea în funcția de președinte al Comisiei. Însă, a vorbi în sprijinul acestuia ar însemna să contrazică poziția oficială a propriului partid.

Autor: Louise Guillot, politico.eu. Credit foto: lumeasatului.ro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: