Banca centrală a Turciei optează pentru o metodă diferită de înăsprire monetară

Sursa foto: Unsplash

Banca centrală a Turciei optează pentru o metodă diferită de înăsprire monetară, în timp ce se confruntă cu accentuarea inflaţiei, după ce a semnalat anterior că ciclul său de creştere a dobânzilor s-a încheiat, transmite CNBC.

Instituţia a trimis o directivă băncilor, începând de vineri, prin care le cere să pună părţi din rezervele lor obligatorii în lire în conturi blocate.

Acest lucru a dus la creşterea dobânzilor împrumuturilor şi a redus dimensiunile limitelor de împrumut ale unor bănci, unele bănci reducându-şi limitele pentru împrumuturile comerciale la 100.000 de lire sau 3.100 de dolari, potrivit .

”Unele bănci au încetat să acorde împrumuturi. Unele bănci şi-au retras chiar şi împrumuturile deja acordate. Acest lucru va duce la o reducere suplimentară a lichidităţii”, a declarat Arda Tunca, economist la PolitikYol din Istanbul, pentru CNBC.

”Dacă o bancă centrală este dispusă să reducă rata inflaţiei, condiţiile de lichiditate ar trebui să fie strânse cu siguranţă, dar metodologia este de cea mai mare importanţă. Dacă metodologia este greşită, aşteptările pieţei nu pot fi gestionate”, a spus el.

 

Într-adevăr, acţiunile băncilor turceşti au scăzut după ştirile de joi. Platforma de date economice Emerging Market Watch a postat pe X, descriind banca centrală ca făcând ”un alt pas de înăsprire prin cerinţele de rezervă”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: