VIENA
O cantitate semnificativă de gaze naturale a fost descoperită în landul Austria Superioară, în apropiere de Molln, la o adâncime de peste 1.400 de metri, informează Die Presse. Descoperirea a fost făcută în timpul forajului de testare de către ADX Vie GmbH, o filială a unei companii de explorare australiene. Zăcământul de gaz necesită o evaluare suplimentară, dar se crede că acesta ar conține 24 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care ar putea furniza 270 TWh de energie. O astfel de perspectivă este semnificativă, deoarece Austria consumă 96 TWh pe an.
VATICAN
Mai mulți avocați au publicat critici academice și opinii juridice tranșante cu privire la „procesul secolului” recent încheiat la Vatican, subliniind încălcări ale drepturilor fundamentale la apărare și ale normelor statului de drept care, potrivit acestora, ar putea avea consecințe pentru Sfântul Scaun în viitor. Opiniile citează rolul Papei Francisc în proces, întrucât acesta a schimbat în secret legislația Vaticanului de patru ori în timpul anchetei pentru a avantaja procurorii. De asemenea, ele pun sub semnul întrebării independența și imparțialitatea tribunalului, deoarece judecătorii săi jură supunere lui Francisc, care îi poate angaja și concedia după bunul plac, scrie Washington Post.
Este posibil ca opiniile juridice să figureze în apelurile din cadrul sistemului judiciar de la Vatican ale celor nouă persoane care au fost condamnate în decembrie pentru mai multe infracțiuni financiare legate de investiția ratată de 350 de milioane de euro a Vaticanului într-o proprietate din Londra. De asemenea, ar putea fi abordate și în timpul actualei revizuiri a conformității Sfântului Scaun cu normele europene în cadrul Consiliului Europei.
ATENA
Experții de la Institutul de Seismologie din Salonic, Grecia, monitorizează cutremurele în timp real pentru REDACt, un consorțiu care ajută patru țări riverane Mării Negre să reacționeze mai eficient la cutremure. Peste 1.200 de falii sau fracturi au fost descoperite în scoarța terestră din întreaga Europă, potrivit EFEHR, un ONG care monitorizează riscul de cutremur pe întregul continent. Aceste falii acoperă aproximativ 90.000 km și traversează frontierele naționale. Deși este imposibil să se oprească mișcarea plăcilor oceanice și continentale, strategiile de prevenire și atenuare a dezastrelor pot salva vieți și pot preveni deteriorarea infrastructurii critice.
Consorțiul pentru evaluarea rapidă a pagubelor provocate de cutremure (REDACt) este o inițiativă europeană transfrontalieră menită să îmbunătățească răspunsul imediat la fenomenele legate de cutremure în regiunea bazinului Mării Negre. Turcia, Grecia, R. Moldova și România au încheiat parteneriate cu REDACt pentru a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră. Emmanouil Kirtas, vice-coordonator al REDACt și profesor asociat la Universitatea Internațională Elenă din Grecia (IHU), a declarat pentru Euronews că fiecare dintre aceste țări folosește aceeași metodologie atunci când monitorizează cutremurele: „După, 10 sau 15 minute, REDACt poate furniza primele estimări pe care le transmitem apoi autorităților”, a explicat Kirtas.
MADRID
Poliția spaniolă a arestat trei persoane în legătură cu moartea a cinci migranți care au fost forțați în mod deliberat să coboare dintr-o ambarcațiune de viteză în noiembrie anul trecut, chiar în largul unei plaje de pe Oceanul Atlantic din Cadiz, în sudul Spaniei, a anunțat luni Ministerul de Interne.
Cei doi bărbați și o femeie sunt acuzați că au obligat migranții să sară sub amenințarea unui cuțit în valurile cu curenți puternici, deși știau că mulți dintre ei nu știau să înoate, scrie Reuters.
HELSINKI
Fermierii finlandezi protestează în această săptămână împotriva inegalităților percepute în privința profiturilor din producția de alimente, relatează YLE. În timp ce proteste similare în alte părți ale Europei, cum ar fi Franța, au fost declanșate din cauza reglementărilor, în Finlanda fermierii sunt furioși din cauza câștigurilor scăzute.
Sindicatul fermierilor (MTK), care se află în spatele demonstrațiilor, susține că banii ajung în mâinile comercianților cu amănuntul, nu ale producătorilor. Cel mai mare retailer de produse alimentare din Finlanda, S Group, de exemplu, a raportat profituri în creștere anul trecut. Rezultatul său operațional pentru 2023 a crescut cu 37,5% față de 2022 – în timp ce consumatorii au fost afectați de creșterea prețurilor la alimente pe tot parcursul anului.
VARȘOVIA
Guvernul polonez dorește să reducă populația penitenciară din țară cu aproximativ 20.000 de persoane – un sfert din totalul celor încarcerați – pentru a rezolva problema supraaglomerării, a anunțat un înalt oficial al Ministerului Justiției. Aceasta spune că ministerul va încerca să se asigure că mai mulți deținuți vor fi eliberați înainte de termen. Aceasta a dat vina pe fostul partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS) pentru această problemă, sugerând că politicile sale de condamnare au fost prea dure. Cu toate acestea, doi dintre omologii săi din fostul guvern PiS au criticat planurile, afirmând că acestea nu țin cont de victimele infracțiunilor.
Polonia număra puțin peste 78.000 de persoane în sistemul său penitenciar în mai 2023, potrivit datelor serviciului penitenciar de stat al țării. Potrivit datelor la nivelul UE din 2021 – cele mai recente publicate de Eurostat – Polonia are cel mai mare număr de deținuți din blocul comunitar în raport cu populația, alături de Ungaria, scrie Notes from Poland.
SOFIA
Ministrul bulgar de Externe, Mariya Gabriel, din partidul de centru-dreapta GERB, a acceptat luni să formeze un nou guvern, în urma demisiei premierului Nikolai Denkov la 5 martie. Demisia lui Denkov a deschis calea pentru ca partidul GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, așa cum s-a convenit în urma alegerilor de anul trecut, relatează Reuters.
„Accept acest mandat cu simț de răspundere, deoarece Bulgaria are nevoie de stabilitate”, a declarat Gabriel, care este și fost comisar european pentru economie digitală.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News