Nou pas spre plafonarea dobânzilor la credite. Condițiile adoptate

Camera Deputaţilor
Sursa foto: Facebook/ Camera Deputaților

PSD a trecut de comisiile de fond din Camera Deputaților proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzilor la credite. Față de forma inițială, vor fi plafonate doar dobânzile la împrumuturile acordate de IFN, nu și de bănci, pe tipuri și praguri de valoare a sumelor contractate. Noile prevederi, dacă vor trece de votul plenului Camerei, vor fi aplicate, la cerere, și creditelor în derulare. Sunt aduse și noi limitări în ceea ce privește recuperarea creanțelor, relevă documentul analizat de Profit.ro.

Una dintre inițiativele Partidului Social Democrat care vizează sectorul financiar a făcut încă un pas spre aprobare. Proiectul de Lege privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de creanțe, anunțat anterior de Profit.ro, a trecut de comisiile de fond (juridică, finanțe-bănci și industrii) din Camera Deputaților, după ce în prealabil fusese adoptat tacit de Senat în februarie 2022 și apoi pus „la naftalină”.

Spre deosebire de proiectul inițial, care a trecut de Senat, acum este stabilit că reglementarea va fi aplicată doar instituțiilor financiare non-bancare, nu și băncilor, ca urmare a amendamentelor adoptate de comisii. La finele trimestrului al treilea din 2023, populația avea credite la IFN în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei. Spre comparație, populația avea credite de consum de la bănci de 68 de miliarde de lei și credite ipotecare de 105 miliarde de lei, precum și credite scoase în afara bilanțurilor de 10,3 miliarde de lei, potrivit datelor de la BNR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: